«Σε λάθος κατεύθυνση» κινείται η χώρα

«Σε λάθος κατεύθυνση» κινείται η χώρα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσης αποτελεί το Βαρόμερτρο της Public Issue, για λογαριασμό της «Κ» και του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε σε δύο «κύματα», πριν και μετά το κλίμα έντασης που βιώνει ακόμη η χώρα, το 86% των ερωτηθέντων εκτιμά πως «τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση».

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζει συνεχιζόμενη φθορά, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει τη διαφορά έναντι της Ν.Δ. στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής στις έξι ποσοστιαίες μονάδες: Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% και ακολουθούν η Ν.Δ. με 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 4% και οι Οικολόγοι με 3,5%.

Πάντως, παρά την πτωτική πορεία της κυβέρνησης και την καταγραφόμενη δυσφορία της κοινής γνώμης για την πορεία της χώρας, το σώμα των ψηφοφόρων είναι διχασμένο για την αναγκαιότητα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά πως «μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν σήμερα εκλογές» και το 46% διατυπώνει αντίθετη άποψη λέγοντας πως «μάλλον χρειάζεται». Παράλληλα, η πλειονότητα της κοινής γνώμης εμφανίζεται να πιστεύει ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα η κυβέρνηση δύσκολα θα επιτύχει να εξαντλήσει την τετραετία παρότι μόλις προ τριμήνου συμπληρώθηκε ένας χρόνος πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα το 59% θεωρεί πως «μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές», έναντι μόλις του 32% που πιστεύει πως «μάλλον η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία». Επίσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, κυρίαρχη επιλογή των ερωτηθέντων (με ποσοστό 29%) είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης.

Τέλος, αντικείμενο προβληματισμού για την κυβέρνηση συνιστά εκ των πραγμάτων ότι μετά τα γεγονότα των ημερών οι επιδόσεις της σε όλους τους βασικούς δείκτες του Βαρομέτρου υποχωρούν, παρότι μεσολάβησε το mea culpa του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μάλιστα, στο δεύτερο «κύμα» της έρευνας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται να προηγείται για πρώτη φορά του κ. Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, έστω κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή