Το σκεπτικό πίσω από τις απομακρύνσεις

Το σκεπτικό πίσω από τις απομακρύνσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζικές αλλαγές, με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας με το νέο κυβερνητικό σχήμα την αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος για τη Νέα Δημοκρατία. Οι παρεμβάσεις ήρθαν στους τομείς που αποτελούσαν την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στους τομείς της οικονομίας – ακρίβειας, των, εντός ή εκτός εισαγωγικών σκανδάλων και της πρόσφατης αναταραχής στο χώρο της νεολαίας και της εκπαίδευσης.

Ως αποτέλεσμα, εκτός κυβέρνησης έμειναν ο, μέχρι σήμερα, επικεφαλής της Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη κ. Χρ. Φώλιας, οι Μιχ. Λιάπης, Αλ. Κοντός, Π. Δούκας, Παν. Χηνοφώτης, ενώ μετακινείται από το Παιδείας στο υπουργείο Μεταφορών ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Η απομάκρυνση του κ. Αλογοσκούφη, επί 5 σχεδόν έτη υπουργού Οικονομίας και εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, αποτέλεσε έκπληξη, κυρίως διότι δεν συνδυάσθηκε με τη «μετάθεσή» του σε άλλο χαρτοφυλάκιο. «Ουδείς ανέμενε ότι θα αλλάξει άρδην η οικονομική πολιτική αλλά είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντέξει τη φθορά που είχε ήδη υποστεί ο κ. Αλογοσκούφης», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, εξ αυτών που όλο το τελευταίο διάστημα συζητούσαν με τον κ. Καραμανλή για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η εξέλιξη μοιάζει να μην είναι άσχετη και με τις επικείμενες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, κυρίως αυτήν του προσεχούς Απριλίου όπου δεν αποκλείεται οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα να είναι εξόχως αρνητικές.

Την στρεβλή λειτουργία της αγοράς εμφανίζεται να «πλήρωσε» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος συνδέεται και με στενή προσωπική σχέση με τον κ. Καραμανλή. Για πολλούς, πάντως, το «παράδοξο» είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε «καρατόμηση» των υπουργών με τους υφυπουργούς είτε να αναβαθμίζονται -περίπτωση κ. Γ. Παπαθανασίου ως υπουργού Οικονομίας- είτε να παραμένουν όπως ο κ. Γ. Βλάχος ως υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο χθεσινός ανασχηματισμός έθεσε εκτός κυβερνητικού σχήματος και στελέχη, το όνομα των οποίων ενεπλάκη -με τον ένα ή άλλο τρόπο- στην υπόθεση του Βατοπεδίου αλλά και στο σκάνδαλο Siemens που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Ετσι, στα κοινοβουλευτικά έδρανα επιστρέφουν ο μέχρι σήμερα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, αλλά και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού, υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Κατά πολλούς, εξαιτίας των δημοσιευμάτων για προμήθεια εξοπλισμού από τη Siemens, εκτός σχήματος έμεινε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα επεισόδια οδήγησαν στην έξοδο

Τα επεισόδια που ακολούθησαν του θανάτου του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, οδήγησαν στην έξοδο τον βουλευτή Επικρατείας και υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποχώρησε προκειμένου να υπάρξει ένα είδος «εκτόνωσης» για σειρά περιστατικών για τα οποία η αντιπολίτευση ζήτησε παραιτήσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι, τέλος, η μετακίνηση του κ. Ευρ. Στυλιανίδη από το υπουργείο Παιδείας, αν και προ εβδομάδος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε προαναγγείλει την έναρξη διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο νέος υπουργός Μεταφορών βρέθηκε στο στόχαστρο δημοσιευμάτων για τη στάση που τήρησε, σε κοινωνικό επίπεδο, την επομένη της δολοφονίας του 15χρονου από πυρά αστυνομικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή