Διγλωσσία ΗΠΑ για τα πυρομαχικά μέσω Αστακού

Διγλωσσία ΗΠΑ για τα πυρομαχικά μέσω Αστακού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αναβολή της μεταφοράς πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού σε αποθήκη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, μέσω του λιμένος του Αστακού, μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι «η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμιά τέτοια μεταφορά», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι το λιμάνι του Αστακού εξετάσθηκε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφόρτωση των πυρομαχικών από πλοίο που θα έφθανε εκεί από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι για την εύρεση πλοίου, στο οποίο θα γινόταν η μεταφόρτωση και η μεταφορά των πυρομαχικών στο Ασντόντ του Ισραήλ, προκηρύχθηκε διαγωνισμός στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το αίτημα προς τους ναυλωτές τελικά αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή το Ασντόντ βρίσκεται κοντά στη Γάζα. Πάντως, καταγράφεται διγλωσσία μεταξύ τοποθετήσεων εκπροσώπων του Πενταγώνου, καθώς, αργότερα χθες, ο εκπρόσωπος Τζεφ Μορέλ ανέφερε ότι η μεταφορά του φορτίου ακυρώθηκε λόγω ενστάσεων που διατυπώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η αποστολή αναβλήθηκε»

«Η αποστολή μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Η αποστολή αναβλήθηκε και η αμερικανική διοίκηση στην Ευρώπη εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ», επισήμανε ο αντισμήναρχος Ράιντερ, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να μην αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πυρομαχικών και την πιθανή διαδρομή, μέσω της οποίας θα φτάσουν στο Ασντόντ.

Χθες, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, κ. Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ανέφερε ότι τα επίσημα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διαψεύδουν την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι μέσω του Αστακού έχει ξαναγίνει μεταφορά αμερικανικών πυρομαχικών, από τον Σεπτέμβριο του 2007 και μετά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του Πενταγώνου για ακύρωση και αναβολή μεταφοράς πυρομαχικών εκθέτει την κυβέρνηση και την καθιστά υπόλογη. Καλεί δε τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που οργανώνει το κόμμα σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι του Αστακού, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η γ.γ. κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Την άμεση επανεξέταση της ελληνικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ ζητεί με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνιστούν εγκληματικές ενέργειες, αφού στρέφονται κατά ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού. Παράλληλα, αναφέρει ότι το Ισραήλ μέχρι τώρα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και για τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αλαβάνος ζητεί από τον κ. Καραμανλή να πληροφορήσει το Κοινοβούλιο αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «για να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων». Την ίδια στιγμή, προτείνει να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο Ελληνας πρεσβευτής στο Ισραήλ και να ακυρωθεί η στρατιωτική συμφωνία που υπάρχει από το 1993 με την Ελλάδα. Τέλος, ζητεί από τον πρωθυπουργό «να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ανησυχητικές και ιδιαίτερα επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή