Κάλπες με μοχλό την προεδρική εκλογή

Κάλπες με μοχλό την προεδρική εκλογή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλημμένη απόφαση είναι πλέον για το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με «μοχλό» την προεδρική εκλογή του προσεχούς χρόνου, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται έντονα ενοχλημένος από την «πολυφωνία» στελεχών του κόμματος τις τελευταίες ημέρες.

Το στίγμα των προθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με την προεδρική εκλογή -εάν φυσικά ο πρωθυπουργός δεν έχει επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέχρι τις αρχές του 2010- έδωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου, κ. Δ. Ρέππας. Σε συνέντευξη (στο Κανάλι 1) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέππας ανέφερε συγκεκριμένα: «Εφόσον είναι υποψήφιος ο κ. Παπούλιας στηρίζουμε την υποψηφιότητά του. Αυτό μπορεί να γίνει, όμως, αφού μεσολαβήσουν εκλογές. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί θεωρούμε ότι σε τέτοιες στιγμές πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον λαό να μιλήσει».

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Χαριλάου Τρικούπη το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ανάκαμψη της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, η οποία σε συνδυασμό με διάφορες τοποθετήσεις στελεχών, αναζωπύρωσε τους φόβους για ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη και κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου για την οικονομία. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ. Γ. Ραγκούσης, Λούκα Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γ. Μαγκριώτης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Αθανασάκης. Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «παλιά ασθένεια» του ΠΑΣΟΚ τις προσωπικές στρατηγικές, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πάμε πίσω, προχωράμε μπροστά, δυνατά και ενωμένοι, χωρίς εσωτερικές διαφωνίες που δεν θα επιτρέψω».

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εξαγγείλει νέα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων με αφορμή την οικονομική κρίση, αλλά «και δεν θα πάρει πίσω κανένα απ’ όσα έχει ανακοινώσει». Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη θα αναδείξει το επόμενο διάστημα τις προτάσεις της για την «πράσινη ανάπτυξη» και τις ήδη γνωστές θέσεις της για την έξοδο από την κρίση.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Γ. Παπανδρέου άσκησε για μια ακόμη φορά σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και «παίζει» επικοινωνιακά με τον φόβο του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να προσθέσει ότι «υπάρχει ανάγκη ευρύτατων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με συναίνεση, στις οποίες μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει». Τέλος, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να μεταβάλει αποτελεσματικά το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Πρώτον, επειδή στο οικονομικό επιτελείο δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και δεύτερον επειδή οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα όποια μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων θα συναντήσουν τη σφοδρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή