Περιορισμένη αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Περιορισμένη αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά περιορισμένης αποκλιμάκωσης παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ωστόσο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς, έστω και σε μικρότερη ένταση, τα κρούσματα συνεχίζονται, ενώ θεωρείται κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, επιδόθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την πραγματοποίηση τον Δεκέμβριο της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», ρηματική διακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις για καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στον Αγιο Ευστράτιο. Χθες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Ευέλικτη Πένσα» στο Αιγαίο, σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν σε δύο περιπτώσεις τον εθνικό εναέριο χώρο. Ο πρώτος σχηματισμός αποτελούνταν από 8 αεροσκάφη, τα οποία εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ των νήσων Χίου και Σάμου. Στο δεύτερο περιστατικό, 6 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο βόρεια της Μυτιλήνης. Και στις δύο περιπτώσεις, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που έσπευσαν.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» συμμετείχε σε άσκηση «περάσματος» (PASSEX), από κοινού με την αμερικανική φρεγάτα «USF TAYLOR», στο Κεντρικό Αιγαίο. Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν πυρά επιφανείας στο πεδίο βολής Ανδρου.

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μαζί με την κρίση στη Γάζα και την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ. Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά περιμένει ανταπόκριση και από τη γείτονα. Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, που εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο δραστήρια στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα, όπως η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόσθεσε επίσης ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η Συμφωνία του Ελσίνκι, «την οποία θα αναγκαστούμε να ξαναφέρουμε σε πτυχές, όπως αυτή της καλής γειτονίας». Σε σχέση με την κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσάρεστη», δήλωσε όμως ότι δεν τη θεωρεί πρωτοφανή.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, κ. Πάνος Τριγάζης, επισήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποτραπεί η ένταση, αλλά και ο κίνδυνος να ανοίξει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένας νέος γύρος δαπανηρών στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οσον αφορά την κρίση στη Γάζα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάληψης μεσογειακής πρωτοβουλίας. Από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων ζητήθηκε να αναληφθούν από ελληνικής πλευράς περισσότερες πρωτοβουλίες και για την κατάπαυση πυρός, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από πλευράς ΣΥΝ ζητήθηκε να συμβάλει η Ελλάδα, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο το αραβικό σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, με ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και αναγνώριση των συνόρων του Ισραήλ.

Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ συζητήθηκε η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ, για τους στόχους της οποίας ενημέρωσε η κ. Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη, όπου θα γίνει παρουσίαση της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σπύρος Χαλβατζής κατέθεσε αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με αντικείμενο την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τα ελληνοτουρκικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή