Η στάση της ΠΓΔΜ προβληματίζει τις ΗΠΑ

Η στάση της ΠΓΔΜ προβληματίζει τις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας φαίνεται να διακρίνουν οι ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα είναι ότι η εμμονή των Σκοπίων σε αντιπαραγωγική εθνικιστική και προκλητική ρητορεία και πρακτική, έχει προκαλέσει ενόχληση τόσο πέραν του Ατλαντικού, όσο και στους κόλπους της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια των χωρών αυτών έχει ήδη μεταφερθεί στην κυβέρνηση των Σκοπίων, με την επισήμανση ότι οι προκλητικές δηλώσεις και οι αποφάσεις για μετονομασίες δρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων με ονόματα που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία, είναι αντιπαραγωγικές κινήσεις, στις οποίες δικαιολογημένα θα υπάρξει ελληνική αντίδραση. Παράλληλα, εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο μέσα σε αυτό το κλίμα μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην υπό τον Μάθιου Νίμιτς διαπραγμάτευση. Επιπλέον, από τις ανωτέρω πρωτεύουσες διαμηνύεται στα Σκόπια η κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαρτίου για την ανάδειξη προέδρου, με δεδομένα τα έκτροπα που συνέβησαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών, στις 11 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι, με δεδομένο ότι από πλευράς Σκοπίων υπάρχει νέος διαπραγματευτής, αλλά και μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα και η συνάντηση θα έχει περισσότερο «αναγνωριστικό» χαρακτήρα. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις της ΠΓΔΜ στερούνται σοβαρότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο προκλητικές ή λιγότερο αντίθετες με τις πρόνοιες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Πάντως, τα Σκόπια δεν δείχνουν διατεθειμένα να μεταβάλουν την τακτική τους και συνεχίζονται τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες της ΠΓΔΜ για την πολυαναμενόμενη τοποθέτηση γιγαντιαίου, όπως περιγράφεται, αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα, στο οποίο κάνει λόγο για «βέτο που ετοιμάζει η Αθήνα για την Κροατία». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κροατία έχει αναγνωρίσει «μακεδονική» μειονότητα και με το αναμενόμενο άνοιγμα του κεφαλαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ενταξιακή της διαπραγμάτευση, η σχετική αναφορά θα συναντήσει την αντίδραση της Αθήνας. Διπλωματικες πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά σε ανάλογες περιπτώσεις αναφοράς σε «Μακεδονία» ή παράγωγα του όρου, παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας την, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υποχρέωση αναφοράς σε ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή