Η εκλογολογία πυροδοτεί εντάσεις στο Κοινοβούλιο

Η εκλογολογία πυροδοτεί εντάσεις στο Κοινοβούλιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της εκλογολογίας εγκλωβίστηκε για ακόμα μία φορά χθες η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή, με «θύμα» αυτή τη φορά νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρωταγωνιστές επέρριπταν ο ένας στον άλλο την ευθύνη γι’ αυτή την «εκτροπή» της δημόσιας συζήτησης, με τη Ν. Δ. πάντως να θέλει να εμφανίζεται προσανατολισμένη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να συντηρήσει την αίσθηση μιας επικείμενης, πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Η αρχή έγινε από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υψώνει παντού λευκή σημαία» καθώς «δεν μπορεί να χειριστεί κανένα θέμα». Στη συνέχεια, αφού αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες πολίτες που σκέφτονται ότι οι εκλογές θα ήταν ενδεχομένως βλαβερές για τη σταθερότητα της οικονομίας, πρόσθεσε πως παρ’ όλα αυτά ουδείς ζητεί να παραμείνει στην εξουσία μια κυβέρνηση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. «Καλό είναι να σκεφτείτε ότι μόλις πριν από 18 μήνες διεξήχθησαν εκλογές» απάντησε αμέσως ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος. «Ο συνταγματικός νομοθέτης ζητεί τον έλεγχο της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της εμπιστοσύνης του λαού στις κυβερνήσεις κάθε τέσσερα χρόνια», συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος, και συμπλήρωσε ότι η εκλογολογία «θεραπεύει ανάγκες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».

Η ανταπάντηση του κ. Βενιζέλου ήρθε σε πολύ σκληρούς τόνους. Μίλησε για «πρωθυπουργό που παραπαίει γιατί ακολουθεί την πολιτική του βλέποντας και κάνοντας», υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής «έχει τεθεί υπό κηδεμονία», και συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πρόσφατες δηλώσεις των οποίων βρέθηκαν στο επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων: «Ποιος καλλιεργεί την εκλογολογία; Το ΠΑΣΟΚ ή οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, που θέτουν ξαφνικά ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου;»

Κλείνοντας αυτόν το γύρο της αντιπαράθεσης, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι όσα καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους δεν τους αγγίζουν, και εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι δεν καθίσταται δυνατόν να γίνονται συζητήσεις επί τολμηρών πολιτικών θεμάτων, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, χωρίς να υπάρχει καχυποψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή