Γαλάζιοι διαγκωνισμοί στην Α΄ και Β΄ Αθήνας

Γαλάζιοι διαγκωνισμοί στην Α΄ και Β΄ Αθήνας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «φτώχεια» φέρνει γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία, όπου κορυφαίοι και μη διαγκωνίζονται για να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους υπό δύσκολες συνθήκες, όπως όλα δείχνουν. Πολλοί θα ήθελαν οι εκλογές να γίνουν άμεσα, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν το momentum. Αλλοι, κυρίως όσοι βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα και εκτός κυβέρνησης, ευελπιστούν ότι ο ετεροχρονισμός των εκλογών θα βοηθήσει στην προσωπική τους ανάκαμψη.

Οι μεγαλύτερες μάχες γίνονται στις δύο περιφέρειες της Αθήνας και στο Υπόλοιπο Αττικής, καθώς στην Α΄ Αθήνας συνωστίζονται τα περισσότερα από τα «βαριά» ονόματα της κυβερνητικής παράταξης, στη Β΄ Αθήνας -η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια και ταυτοχρόνως «βαρόμετρο» για τις πολιτικές εξελίξεις- στεγάζονται πολλοί βουλευτές και υπουργοί, ενώ στο υπόλοιπο Αττικής όλα δείχνουν να κινούνται στη σκιά της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

Ηδη, βουλευτές αλλά και ενδιαφερόμενοι για εκλογική κάθοδο και από τις τρεις περιφέρειες παραγγέλνουν έρευνες προκειμένου να μετρήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και τις αντοχές των συνυποψηφίων τους, ενώ κάθε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιφέρει αλληλομαχαιρώματα και εσωτερικούς διαξιφισμούς.

Μεγάλα ονόματα

Στη Β΄ Αθηνών παρατηρείται η μεγαλύτερη νευρικότητα, αφού από τις 17 έδρες που έχει η Ν.Δ. υπολογίζεται ότι, σε περίπτωση ήττας, δεν θα ξεπεράσει τις 11-12. Νέα ονόματα δεν ακούγονται, ενώ κάποιοι, όπως η Φεβρωνία Πατριανάκου, που άρχισαν να κινούνται, δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια διαγκωνίζονται 5 υπουργοί (Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Πετραλιά και Παπαθανασίου) με τον υπουργό Οικονομίας, μάλιστα, να έχει εκλεγεί τελευταίος το 2007, o γραμματέας του κόμματος Λευτ. Ζαγορίτης, δύο υφυπουργοί (Καμμένος, Βαρβιτσιώτης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Παναγιωτόπουλος και ισχυρά ονόματα (μεταξύ άλλων Μητσοτάκης, Γιακουμάτος, Παπακώστα).

Στην Α΄ Αθηνών τα πράγματα είναι λιγότερο δραματικά αφού από τις 7 έδρες είναι πιθανόν να χαθούν μία ή δύο έδρες. Οι νυν βουλευτές αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση στο ψηφοδέλτιο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τη δημοσκοπική πορεία καταρχήν του Γ. Βουλγαράκη λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση της Μονης Βατοπεδίου και κατά δεύτερο λόγο του Γ. Αλογοσκούφη, λόγω της εξόδου του από την κυβέρνηση, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, λόγω του πλήγματος που υπέστη το προφίλ του από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, μετά από μία μικρή περίοδο περισυλλογής, ξεκίνησε ήδη τις δημόσιες παρουσίες του, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων διακυβέρνησης της Ν.Δ., θα υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής που άσκησε, σε εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη. Συστηματικά εργάζεται για την επανεκλογή του και ο Γ. Βουλγαράκης, εκλαμβάνοντας ως δεδομένη τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, αν και έχει υποστεί φθορά, παραμένει ψηλά στην κατάταξη των προτιμήσεων, ενώ δραστήρια είναι η κ. Φωτ. Πιπιλή.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν με προσοχή και τα μεγάλα ποσοστά συμπάθειας που εισπράττει η πρώην υπουργός κ. Μαρ. Γιαννάκου στις δημοσκοπήσεις που τη φέρουν να κατέρχεται εκ νέου στην Α΄ Αθηνών, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος έχουν ως μόνη επιδίωξη να επανεκλεγούν στις δύο πρώτες θέσεις.

Στο υπόλοιπο Αττικής, η κατάσταση συνδέεται άμεσα με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδιου και τη συμμετοχή ή μη του πρώην υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου στο ψηφοδέλτιο. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας συνεχίζει, πάντως, κανονικά το πρόγραμμα συναντήσεών του με ψηφοφόρους της περιοχής, την ίδια ώρα που ο έτερος πρώην υπουργός, που κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο Βατοπέδι, Π. Δούκας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι κανονικά υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής, όπου εξελέγη 2ος το 2007. Οι διαθέσεις, πάντως, των ανθυποψηφίων τους δεν είναι και οι καλύτερες, αφού στην περιφέρεια υπάρχουν δύο υφυπουργοί (Βλάχος 1ος το 2007 και Μπούρας, τελευταίος), o 3ος το 2007 μετεωρολόγος Ν. Καντερές και ο Απ. Σταύρου ενώ προετοιμάζεται και ο υιός του πρώην βουλευτή Κατσίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή