Η δύσκολη άνοιξη του Κώστα Καραμανλή

Η δύσκολη άνοιξη του Κώστα Καραμανλή

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κρισιμότερο μήνα του βίου της, στην επέτειο από την εκλογική νίκη της 7ης Μαρτίου 2004, διανύει η κυβέρνηση, αφού μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους που θα θέσει η Ε.Ε. για τον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος. Παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα από την Ε.Ε., το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας πιο ελαστικής στάσης της Κομισιόν έναντι της χώρας μας.

«Αν κατορθώσουμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι διατηρούμε τον έλεγχο της πολιτικής κατάστασης και διαθέτουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας», μπορεί να αποφύγουμε τα χειρότερα, προβλέπουν κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει πολιτικά. Και έστω κι αν δημοσίως ελπίζουν ότι η «πολυγλωσσία της Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να πέσει στα μαλακά», στην πράξη το κυβερνητικό επιτελείο έχει προεξοφλήσει τόσο την αυστηρή θέση του Εκοφίν αυτή την εβδομάδα για την επιτήρηση όσο και την απαίτηση για λήψη έκτακτων μέτρων από την Κομισιόν στα τέλη του μήνα, απόφαση που θα επικυρωθεί από τη συνεδρίαση του Εκοφίν στις 3 – 4 Απριλίου.

Μελανά χρώματα

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ριζική μεταστροφή στους κυβερνητικούς τόνους, το τελευταίο διάστημα. Από την ανησυχία για την κρίση, καθώς οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι ηπιότερες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Καραμανλής υιοθετεί πλέον ιδιαιτέρως μελανά χρώματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας το μέλλον της ως σχεδόν ζοφερό, εφόσον δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, φέρεται να απέκτησε ιδία αντίληψη του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Εμανουέλ Μπαρόζο, και τον επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια των οποίων η κριτική για τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν αυστηρή.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι η προσπάθεια πειθούς της Κομισιόν επισκιάζεται πολύ από την ρευστότητα που καταγράφεται στην ελληνική πολιτική σκηνή, και η οποία τροφοδοτείται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Λέγεται, μάλιστα, ότι κατά τις πρόσφατες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της Κομισιόν, έγιναν και αναφορές στο θέμα της εκλογολογίας – γεγονός που δείχνει ότι η υπόθεση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις σχέσεις της Αθήνας με την Ε.Ε.

Ο κ. Καραμανλής έσπευσε να υπογραμμίσει πολλές φορές ότι ο ίδιος δεν σκέπτεται εκλογές, κλείνοντας για κάποιους το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Το έπραξε και την Παρασκευή, ένα 24ωρο μετά τον άκαρπο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προς αναζήτηση συναίνεσης για την οικονομία. Με τη φράση «δεν σκέφτομαι εκλογές», ο κ. Καραμανλής στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί ο ίδιος να οδηγήσει, εν μέσω κρίσης, τη χώρα σε μία εκλογική περιπέτεια, ωστόσο υπουργοί δεν αποκλείουν αυτή ακριβώς η απουσία συναίνεσης να οδηγήσει, εφόσον υπάρξει κοινωνική και πολιτική ένταση, σε διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου. Σειρά στελεχών εκτιμούν ότι αν το επόμενο διάστημα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, η Ν.Δ. θα πρέπει να το αξιοποιήσει άμεσα. Και αυτό, διότι όπως λένε χαρακτηριστικά, λόγω της κρίσης, από το καλοκαίρι και μετά, οπότε θα φανούν και τα πρώτα πλήγματα στον τουρισμό, ο χρόνος θα δουλεύει εναντίον της κυβέρνησης.

Ευνοϊκή εκλογή

Επί του παρόντος, πάντως, πιθανότερο μοιάζει να επιχειρήσει ο πρωθυπουργός το κλείσιμο της ψαλίδας ενόψει ευρωεκλογών, ελπίζοντας ότι ακόμη και αν δεν είναι νικηφόρος να είναι μία ευνοϊκή εκλογή. Υπό την έννοια, ότι ο πύχης είναι ψηλά για το ΠΑΣΟΚ και ενδεχόμενα χαμηλά ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και μία ισχνή διαφορά της από τη Νέα Δημοκρατία θα μεταφέρουν την εσωκομματική διαμάχη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και θα ενισχύσουν την αισιοδοξία μεταξύ των γαλάζιων στελεχών και ψηφοφόρων.

Το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να κεφαλαιοποιήσουν την άρνηση του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση και ήδη οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν βελτίωση των προσωπικών ποιοτικών στοιχείων του πρωθυπουργού, όχι όμως και ουσιαστική μείωση της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ ότι διακατέχεται από άκρατο λαϊκισμό, άρνηση συνεργασίας για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και από ένδεια ουσιαστικών προτάσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των δυσκολιών της συγκυρίας.

Φωτογραφία με Ομπάμα, συνάντηση με Σαρκοζί

Σε παράλληλο επίπεδο, ο νέος σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με την επιστροφή του κ. Καραμανλή από τις Βρυξέλλες, στοχεύει στο να μεταδώσει την αίσθηση της απρόσκοπτης συνέχισης του κυβερνητικού έργου. Στη λογική αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκπονήσει πρόγραμμα διεθνών επισκέψεων του πρωθυπουργού, οι οποίες εκτός του τερματισμού της συζήτησης περί πρόωρων εκλογών, στοχεύουν στην ενίσχυση του προφίλ του κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διπλωματικού του γραφείου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί εκ νέου τη βελγική πρωτεύουσα στις 18-19 Μαρτίου για την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στις 2 και 4 Απριλίου θα μεταβεί στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία επιδιώκει μια έστω σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο κ. Ομπάμα. Την επομένη, δηλαδή στις 5 Απριλίου ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Πράγα, όπου επίσης θα παρευρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση Ε.Ε.-ΗΠΑ, ενώ γεμάτη ταξίδια είναι και η ατζέντα του Απριλίου. Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικ. Σαρκοζί, ενώ στις 22-23 του μήνα θα βρεθεί στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Από τη Λευκωσία, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Βουλγαρία, όπου στις 24-25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη κορυφής για το φυσικό αέριο παρουσία και της ρωσικής πλευράς, ενώ στις 29 Απριλίου θα προσγειωθεί στη Βαρσοβία, προκειμένου να συμμετάσχει στην (προεκλογική λόγω ευρωεκλογών) Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις 7 Μαΐου ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανατολική Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στην Πράγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή