Πλήρης επικράτηση Γκρούεφσκι αναμένεται από τις κάλπες

Πλήρης επικράτηση Γκρούεφσκι αναμένεται από τις κάλπες

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη κυριαρχία του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να επισφραγίσουν οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για δημοτικούς άρχοντες που θα διαξαχθούν στις 22 Μαρτίου στα Σκόπια. Ο εθνικιστής ηγέτης με την άλωση και του άλλου πόλου εξουσίας, του προεδρικού, θα απαλλαγεί από τον «βραχνά» του κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, του μόνου πολιτικού παράγοντα στην ΠΓΔΜ που ασκούσε ουσιαστική αντιπολίτευση συγκρουόμενος ανοιχτά με τον κ. Γκρούεφσκι σε βασικές επιλογές του.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τη διένεξη για το όνομα και την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι δυο ισχυροί άνδρες παρατάσσουν στη μάχη δύο καθηγητές πανεπιστημίου και αφήνουν για τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν μετά δύο χρόνια, την απ’ ευθείας μεταξύ τους πολιτική αναμέτρηση.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, VMRO DPMNE, έχρισε υποψήφιό του έναν καθηγητή πανεπιστημίου, τον άσημο κ. Γκιόργκι Ιβανόφ, ενώ η παράταξη της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» του κ. Τσερβενκόφσκι κατεβάζει τον επίσης καθηγητή πανεπιστημίου -είναι και οι δύο στη Νομική Σχολή- και πρώην υπουργό Εσωτερικών και Εξωτερικών κ. Λιούμπομιρ Φέρτσκοφσκι.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για ασφαλείς προβλέψεις και συμπεράσματα, στα Σκόπια επικρατεί η αίσθηση ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα έχει εύκολη δουλειά. Η πολιτική υπεροχή του κόμματός του εμφανίζεται συντριπτική έναντι εκείνου του κ. Τσερβενκόφσκι και οι έως τώρα δημοσκοπήσεις φέρουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος να προηγείται με διαφορά υπερδιπλάσια εκείνης του αντιπάλου του.

Παζάρι με τους Αλβανούς

Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή θα διαδραματίσουν οπωσδήποτε οι Αλβανοί του Τετόβου, τα κόμματα των οποίων κατέρχονται στον πρώτο γύρο με ξεχωριστούς υποψηφίους. Ομως, το ισχυρότερο εξ αυτών, το DUI, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, στον δεύτερο γύρο θα ενισχύσει, όπως ξεκαθάρισε ο αρχηγός του κ. Αλι Αχμέτι, τον υποψήφιο του κ. Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος, όπως και ο κ. Τσερβενκόφσκι, ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς τους Αλβανούς πρόεδρο δεν εκλέγει και έτσι, σε κάθε περίπτωση, το παζάρι προβλέπεται μεγάλο. Ο υποψήφιος του κ. Γκρούεφσκι κατέρχεται με το δοκιμασμένο λάβαρο του πατριωτισμού υποσχόμενος πλήρη συμπαράταξη της προεδρίας με την κυβέρνηση των εθνικιστών στην αδιάλλακτη στρατηγική. Ο καμβάς είναι ο ίδιος με αυτόν των βουλευτικών εκλογών που οδήγησε στον θρίαμβο του κ. Γκρούεφσκι: υπεράνω όλων το όνομα και η εθνική ταυτότητα που απειλούνται από τον «κακό γείτονα» έστω και αν αυτό κοστίζει στη χώρα επί του παρόντος την ευρωπαϊκή προοπτική, με ταυτόχρονη καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος. Η πλευρά Τσερβενκόφσκι θα επιχειρήσει να θέσει το εκλογικό σώμα ενώπιον του διλήμματος, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ ή εσωστρέφεια και απομόνωση. Σύμφωνα με τη στρατηγική Τσερβενκόφσκι, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα συμβιβαστική λύση στην ονομασία, ενώ οι υπόλοιπες διαφωνίες με την Ελλάδα μπορούν να συζητηθούν στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών δομών μεταξύ δύο ισότιμων πλέον μελών. Οι πρώτες… τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν ήδη, με τον κ. Φέρτσκοφσκι να διακηρύσσει ότι «δεν θα διαγράψουμε το σλαβικό μας κύτταρο, τη σλαβική μας ιστορία» κατηγορώντας τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι επιχειρεί να «ξεπλύνει» τα σλαβικά χαρακτηριστικά από το «μακεδονικό έθνος».

Τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν και στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα βίας, νοθείας και τρομοκρατίας όμοια ή παρόμοια με εκείνα τα αδιανόητα για δημοκρατίες, που σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές και χρεώθηκαν από τους Ευρωπαίους στην κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι.

Ενας από τους λόγους που η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία πλήρωσης των κριτηρίων ένταξης της FYROM τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε αρνητική ήταν -σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις σε άλλους τομείς- και οι «εκλογές των καλάσνικοφ», καθώς αποδόθηκε στα Σκόπια έλλειμμα δημοκρατίας. Ανετη νίκη του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι προβλέπεται και στους δήμους και τις κοινότητες, πλην φυσικά εκείνων των αλβανικών επαρχιών.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία

– Ο κ. Γκιόργκι Ιβανόφ είναι γνωστός στον πνευματικό κόσμο της χώρας του ως εξέχων πολιτειολόγος, άνθρωπος χαμηλών τόνων με αναιμική πολιτική ιστορία και παρουσία. Αυτό ίσως να μην σημαίνει τίποτα, αφού ο παντοδύναμος Γκρούεφσκι τον επέλεξε για πρόεδρο της απολύτου επιρροής του και, όπως όλα δείχνουν, θα τον εκλέξει.

– Ο κ. Λιούμπομιρ ή Μπόμαν Φέρτσκοφσκι είναι το ακριβώς αντίθετο του αντιπάλου του. Με πολιτικό παρελθόν -καθώς διετέλεσε επί Γκλιγκόροφ και Τσερβενκόφσκι δύο φορές υπουργός- ευφυής, επικοινωνιακός, αλλά συνάμα υπερόπτης, εκρηκτικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας, έχει τη φήμη του «Πάγκαλου» -με τον οποίο λέγεται ότι παλιότερα διατηρούσαν καλές σχέσεις- των Σκοπίων. Ισως να μην έχουν άδικο όσοι το λένε αυτό καθώς, με το που πήρε το χρίσμα του υποψηφίου ο διανοητής Φέρτσκοφσκι, με τα πούρα και τα πανάκριβα ρολόγια, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ιβανόφ με χαρακτηρισμούς του τύπου «υποψηφιούλης», «αρχαιόπληκτος» κ.α., θυμίζοντας τον «κ. Τίποτα» του κ. Πάγκαλου.

– Ο κ. Λιούμπομιρ Μπόσκοφσκι, ο τρίτος της «παρέας» των σλαβομακεδόνων υποψηφίων, κουβαλάει και αυτός ιστορία, εξόχως ενδιαφέρουσα. Ανήκει στο κόμμα του κ. Γκρούεφσκι αλλά κατεβαίνει ως αντάρτης στις εκλογές. Προσδοκά στην ψήφο της πιο σκληρής εθνικιστικής πτέρυγας του σλαβομακεδονικού στοιχείου, στα μάτια της οποίας θεωρείται ήρωας. Ο λόγος; Στον πόλεμο του 2001 εναντίον των Αλβανών, ως υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της αστυνομίας, είχε ταχθεί υπέρ της σκληρής γραμμής υποστηρίζοντας την μέχρι τέλους σύγκρουση ώστε να συντριβούν πλήρως οι Αλβανοί. Μάλιστα, είχε συγκροτήσει και παραστρατιωτική οργάνωση με την επωνυμία «κόκκινα λιοντάρια» ενώ είχε μοιράσει όπλα σε φανατικούς εθνικιστές πολίτες για να πολεμήσουν εναντίον των Αλβανών. Μετά τον πόλεμο κατηγορήθηκε από τις αρχές των Σκοπίων ως οργανωτής της εν ψυχρώ σφαγής από την αστυνομία εφτά Πακιστανών λαθρομεταναστών στο χωριό Ραστάνσκι Λόβια, τους οποίους στη συνέχεια εμφάνισε σαν μουσουλμάνους τρομοκράτες που είχαν καταφθάσει για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αλβανών. Συνελήφθη στην Κροατία όπου είχε καταφύγει, δικάστηκε αλλά αθωώθηκε. Στη συνέχεια συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της σφαγής Αλβανών αμάχων στο χωριό Λιούμποτεν. Εμεινε γύρω στα τρία χρόνια προφυλακισμένος στη Χάγη, αλλά αθωώθηκε και επέστρεψε στα Σκόπια όπου θεωρείται εθνικός ήρωας. Δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον β’ γύρο στη θέση του Φέρτσκοφσκι.

– Για τα αλβανικά κόμματα υποψήφιοι είναι οι κ. Αγκρον Μπουτζάκου (DUI), Μιρούσε Χότζα (DPA) και Ιμέρ Σελάμι (Νέα Δημοκρατία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή