Το εξάμηνο της ανατροπής του σκηνικού

Το εξάμηνο της ανατροπής του σκηνικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις, με σημαντικές ανακατατάξεις στη δυναμική των κομμάτων, αλλά και σταθερές, όπως η καταλληλότητα του Κ. Καραμανλή ως προς την πρωθυπουργία, αποτυπώνει η διαχρονική μελέτη των «Βαρομέτρων» της Public Ιssue.

Με τη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώνεται πλέον στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ελάχιστοι ίσως ενθυμούνται ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2008, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωνε 17% στις δημοσκοπήσεις. Πλέον, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δημοσκοπικά να πλησιάζει στην αυτοδυναμία, συμπιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. συσπειρώνει δυνάμεις αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ εμφανίζουν μια εντυπωσιακή διαχρονική σταθερότητα.

Ο «μαύρος Σεπτέμβρης» για την κυβέρνηση ήρθε με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τη Ν.Δ. (34%) προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ (32,5%) κατά 1,5 μονάδα. Τον Οκτώβριο, μετά την παρουσία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, την παροχή κάλυψης στους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη και τα επώδυνα οικονομικά μέτρα, η ανατροπή είχε συντελεστεί με το ΠΑΣΟΚ να περνά μπροστά (36% έναντι 35% της Ν.Δ.) και έκτοτε να αυξάνει σταδιακά τα ποσοστά του. Ραγδαία είναι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά την εντυπωσιακή αποδοχή της κοινής γνώμης στο πρόσωπο του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε προβληματισμό και αποσυσπείρωση. Στον χάρτη των δυνάμει κοινοβουλευτικών κομμάτων εντάχθηκαν από τα τέλη του 2008 και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με την εκλογική τους επιτυχία πάντως να μοιάζει περισσότερο πιθανή στις επικείμενες ευρωεκλογές και να διερευνάται ως προς τις εθνικές κάλπες.

Ο μόνος δείκτης που με εξαίρεση τον Δεκέμβριο παραμένει σταθερά ευνοϊκός για την κυβέρνηση, είναι αυτός που αφορά το ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού. Τον Νοέμβριο του 2007, ο συσχετισμός ήταν δραματικά εναντίον του Γ. Παπανδρέου, με τον κ. Καραμανλή να συγκεντρώνει ποσοστό 51% έναντι μόλις 26% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Περίπου έτσι παρέμειναν τα πράγματα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε ο κ. Καραμανλής είχε ποσοστό 45% έναντι 31%. Η εμφάνισή του στη ΔΕΘ και ο χειρισμός της υπόθεσης Βατοπεδίου είχαν μικρή επίδραση.

Τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως, έφεραν τους δύο αρχηγούς σε απόσταση αναπνοής, με τον πρωθυπουργό να εξασφαλίζει 34% και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ 35%. Από τον Ιανουάριο, με τον ανασχηματισμό αλλά και με την οικονομική κρίση να χτυπά την Ελλάδα, η ψαλίδα ανοίγει εκ νέου υπέρ του πρωθυπουργού, ο οποίος προηγείται σταθερά.

Ως προς την παράσταση νίκης, είναι ενδεικτικό του κλίματος. Ξεκίνησε από 64% για τη Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2008, για να φτάσει τον Μάρτιο του 2009 στο 20%. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από 8% τον περυσινό Ιούλιο για να φτάσει σήμερα στο 59%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή