Με γκρίνια στην κούρσα των εκλογών

Με γκρίνια στην κούρσα των εκλογών

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικά συνθήματα «Κρίνω-Συγκρίνω-Επιλέγω», «Η Ευρώπη που θέλω. Η Ελλάδα που θέλω», και με μία προεκλογική εκστρατεία η οποία είναι σαφές ότι επενδύει στο «κεφάλαιο Καραμανλής», εισέρχεται η Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, παρά την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλεται για να απεγκλωβιστεί η Ν.Δ. από την εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών και να εκπέμψει το μήνυμα ότι δίνει τη μάχη ενιαία και χωρίς εσωτερικές εντάσεις, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο εξακολουθούν να καταγράφονται γκρίνιες και διαγκωνισμοί. Επιπρόσθετα, προβεβλημένοι υπουργοί δηλώνουν παραγκωνισμένοι και δεν κρύβουν ότι η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία θα είναι «τόση, όση…».

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο Ζάππειο Μέγαρο συνοδευόμενος από την πρώην υπουργό Μαρ. Γιαννάκου, η οποία θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου που θα ανακοινώσει ο κ. Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για περιοδεία στην Αρτα και την Πρέβεζα.

Από εκεί, μάλιστα, θα εγκαινιάσει στις οκτώ το βράδυ, το σύστημα «mato man», απαντώντας σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση στον Γ. Παπανδρέου που την ίδια ώρα θα εκφωνεί προεκλογικό λόγο στην Πάτρα. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τον χειρισμό της υπόθεσης Παυλίδη και το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την Παρασκευή διαβούλευση με την αντιπολίτευση μετά τις Ευρωεκλογές για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το κυβερνών κόμμα αποφάσισε η προεκλογική καμπάνια να είναι χαμηλού κόστους, αλλα υψηλών τόνων, καθώς το βασικό πρόβλημα της Ρηγίλλης παραμένει η αποχή.

Πολιτική διάσταση

Αν και σε οργανωτικό επίπεδο καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε διαθέσιμο μέσο, σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης της αναμέτρησης με το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Γ. Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη προσδίδουν καθαρά πολιτική διάσταση στην αντιπαράθεση, θεωρώντας ότι αν μεταδοθεί η αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών, τότε η τάση αποσυσπείρωσης θα ενισχυθεί. Πιο μετριοπαθής εμφανίζεται ο Γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης, ο οποίος πιστεύει ότι θα πρέπει να χαμηλώσει ο πήχυς για το τι κρίνεται στις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μη διευκολυνθεί η μετέπειτα τακτική του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ.

Πέραν των παραπάνω, στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και την Κ.Ο. της Ν..Δ καταγράφεται κλίμα απροθυμίας για ουσιαστική στήριξη κεντρικών επιλογών και χειρισμών, αλλά και προσωπικές γκρίνιες. Το κλίμα αυτό έγινε ακόμη πιο εμφανές μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής προ δεκαημέρου, το οποίο αποφασίστηκε σε στενό κύκλο και εν αγνοία κορυφαίων υπουργών, όπως π.χ. ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, ενώ μεγάλη συζήτηση άνοιξε εσχάτως για την σύνθεση της Επιτροπής Εκλογών, η οποία συγκροτήθηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο «σκόπελος» του

Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης και Β. Πολύδωρας.

Αποκλεισμοί

Συζητήσεις προκαλεί και η μη συμμετοχή στην εκλογική Επιτροπή των υπουργών Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου και Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Ο δεύτερος θεωρεί ορθή την απόφαση της μη συμμετοχής του, λόγω του διαλόγου για την παιδεία και την ανάγκη να μην ταυτίζεται με αμιγώς κομματικές διαδικασίες. Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αν και δηλώνει άγνοια για την απόφαση, αποφεύγει να τροφοδοτήσει με δηλώσεις του το κλίμα εν όψει εκλογών. Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι η στάση αυτή θα μεταβληθεί μετά τις 7 Ιουνίου.

Κλίμα δημιουργείται και από την κινητικότητα που καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα στη Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, αφού για πρώτη φορά από το 1997, οπότε εξελέγη ο κ. Κ. Καραμανλής στην ηγεσία του κόμματος, υπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη αλλά και στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πραγματοποιούν δείπνα και συναθροίσεις που συζητούν για το μέλλον της παράταξης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα αναμένεται με ενδιαφέρον η προσέλευση βουλευτών στην αυριανή ομιλία που θα δώσει ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας (σ.σ. είχε προηγηθεί ανάλογη ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη), ενώ προβολής αναμένεται να τύχει και η πρωτοβουλία των πάλαι ποτέ «λοχαγών» του κ. Καραμανλή να τιμήσουν τον Γ. Βαρβιτσιώτη στην ολοκλήρωση της μακράς κοινοβουλευτικης του πορείας. Πρόκειται για τους 26 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων οι κ. Γ. Αλογοσκούφης, Σ. Τσιτουρίδης, Θ. Νάκος, που σε σύναξη στο σπίτι του κ. Βαρβιτσιώτη αποφάσισαν να προτείνουν τον Κ. Καραμανλή για την ηγεσία της Ν.Δ. το 1997.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή