Ο φόβος πριν από την κάλπη

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο αβέβαιες εκλογές των τελευταίων ετών χαρακτηρίζονται από τους επικοινωνιολόγους οι ευρωκάλπες της 7ης Ιουνίου. Οχι μόνον διότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ασυνήθιστες αποκλίσεις στη διαφορά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Οσο κυρίως γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν η καταγραφόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων θα μετατραπεί εντέλει σε ψήφο διαμαρτυρίας προς τα μικρότερα κόμματα ή και σε μια εκτεταμένη αποχή, την οποία «ενθαρρύνει» βέβαια και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ειδικοί ομολογούν ότι είναι από τις σπάνιες φορές που αδυνατούν να διερμηνεύσουν τις προθέσεις των πολιτών, γεγονός που εξηγεί και την αυξημένη αγωνία των επιτελών όλων σχεδόν των κομμάτων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν η αποχή ανέλθει άνω του 30%, όπως συνέβη στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι εκπλήξεις μπορεί να είναι περισσότερες από τις επιβεβαιώσεις των δημοσκοπικών προβλέψεων.

Πρόσκαιρη τιμωρία

Στο κυβερνών κόμμα, ωστόσο, που διαχρονικώς έχει αποδεχθεί ότι πλήττεται πρωτίστως από μια εκτεταμένη αποχή, δεν κρύβουν και μια άλλη ανησυχία τους την οποία ονομάζουν «πρόσκαιρη τιμωρία». Φοβούνται συγκεκριμένα ότι μια σημαντική μερίδα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. θα θελήσουν πιθανώς μέσω της «ανώδυνης» ψήφου των ευρωεκλογών να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, στηρίζοντας κόμματα που δεν θα ψήφιζαν στις εθνικές εκλογές, όπως είναι το ΛΑΟΣ ή και η Δράση. Το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, μαζί με μια διευρυμένη αποχή, στη Ρηγίλλης βέβαια δεν θέλουν να το σκέφτονται…

Οριο οι τρεις μονάδες

Στην Ιπποκράτους πάλι η αγωνία τους είναι διαφορετική. Εχοντας προεξοφλήσει τη νίκη τους στις κάλπες της 7ης Ιουνίου, ανησυχούν μήπως κάποια απροσδόκητη εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες (τύπου παραίτησης Βερελή ή και ανάμειξης άλλου στελέχους τους σε σκάνδαλο), ρίξει τη διαφορά με τη Ν.Δ. κάτω από την προσδοκώμενη, και κυρίως κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Εννοείται ότι και στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται το ενδεχόμενο της αυξημένης αποχής, καθώς γνωρίζουν ότι αν το κόμμα τους δεν υπερβεί το 36%, θα είναι δύσκολο να διεκδικήσει την αυτοδυναμία προκαλώντας εθνικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, ενώ τον τελευταίο καιρό οι επικοινωνιολόγοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν και το «νέο» κίνδυνο των Οικολόγων. Το συγκεκριμένο κόμμα που φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στην Ευρωβουλή, αποσπά αρκετούς ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς δεν είναι τυχαία είναι η φημολογούμενη επιλογή του γνωστού για την περιβαλλοντική του δράση κ. Κρίτωνα Αρσένη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ιπποκράτους, ως «οικολογικό ανάχωμα» σε ενδεχόμενες διαρροές.

Το κόμμα των Οικολόγων του κ. Μιχ. Τρεμόπουλου… τρέμει βέβαια πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ που επιπλέον επιχειρεί να συγκρατήσει την κατακόρυφη δημοσκοπική μείωση του ποσοστού του, που επέφερε και η πόλωση του κλίματος μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου ωστόσο το χρόνιο ιδεολογικό πρόβλημα μεταξύ του λεγόμενου Ρεύματος και των ανανεωτών μόνον σε ύφεση δεν βρίσκεται και υπάρχει η έντονη η φημολογία ότι αρκετοί εκσυγχρονιστές του Συνασπισμού πιθανώς θα προτιμήσουν να ψηφίσουν αυτή τη φορά τους Οικολόγους, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από την Ευρωβουλή: Για να επανεκλεγεί ο -δικός τους- και τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει άνω του 12,5%, κάτι που θεωρείται απίθανο.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Με οικολογικές διαρροές -μικρότερες βέβαια- απειλείται και ο Περισσός και έτσι εξηγείται το υπέρμετρο ενδιαφέρον που επιδεικνύει εσχάτως για το περιβάλλον. Οι τελευταίες μετρήσεις βέβαια δεν θέλουν το ΚΚΕ να χάνει την τρίτη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες, ωστόσο, της κ. Αλέκας Παπαρήγα ανησυχούν για τη στάση των νέων ψηφοφόρων καθώς τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ουδόλως φαίνεται να ωφέλησαν τον Περισσό, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον δε, υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές το ΚΚΕ έλαβε 9,48% και επομένως μόνον διψήφιο νούμερο θα επιτρέπει τούτη τη φορά πανηγυρισμούς. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι αθροιστικώς ουδέποτε τα δύο κόμματα της Αριστεράς έχουν ξεπεράσει ακόμη και σε ευρωεκλογές το 18% (1981), ρεκόρ που οι επικοινωνιολόγοι δεν θεωρούν εύκολο να καταρριφθεί ακριβώς λόγω και της παρουσίας των Οικολόγων.

Να αποτελέσει, τέλος, τη μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών προσβλέπει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Το κόμμα του είχε λάβει 4,16% το 2004 και στο ΛΑΟΣ πιστεύουν ότι η επιλογή της κ. Νίκης Τζαβέλλα θα λειτουργήσει ως καταλύτης σε όσους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά ενδεχομένως και του ΠΑΣΟΚ, θελήσουν να αποδοκιμάσουν τον δικομματισμό έστω πρόσκαιρα και επί της ουσίας ανώδυνα…

-Από σήμερα και μέχρι τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου η «Καθημερινή» εγκαινιάζει ένα νέο κυλιόμενο εκλογικό βαρόμετρο, καθώς, ως γνωστόν, είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπικών ερευνών της κοινής γνώμης μέχρι και την παραμονή της εκλογικής διαδικασίας. Την καθημερινή μέτρηση της εκλογικής διάθεσης των πολιτών θα πραγματοποιεί, όπως πάντα, η Public Issue και κάθε εβδομάδα θα δημοσιεύονται τα συμπεράσματά της.

Συγκεκριμένα, θα διερευνάται και θα αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου των εκλογέων, η παράσταση νίκης των κομμάτων, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία ειδικά σε αυτές τις εκλογές εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Οπως το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πολίτες για τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές, αλλά και η διάθεση συμμετοχής ή αποχής τους από τις κάλπες. Από το πρώτο «κύμα» του προεκλογικού βαρόμετρου που δημοσιεύεται σήμερα, προκύπτει κάτι πράγματι πολύ ενδιαφέρον καθότι πρωτόγνωρο: έξι στους δέκα πολίτες που δηλώνουν ότι θα απέχουν, υπογραμμίζουν ότι το πράττουν για πρώτη φορά και ότι η απόφασή τους αυτή είναι απολύτως συνειδητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή