Ο Καραβέλας προετοίμαζε τη φυγή του

Ο Καραβέλας προετοίμαζε τη φυγή του

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποφάσισε ο Χρ. Καραβέλας, πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas να φύγει (κατ’ αρχήν) στη Γερμανία. Η απόφασή του, όπως και εκείνη του Μιχ. Χριστοφοράκου ελήφθη με βάση την αρχή «βλέποντας και κάνοντας», αφού όμως ήταν φανερό ότι τα αδικήματα του κ. Καραβέλα στη Γερμανία έχουν παραγραφεί. Εισαγγελικές αρχές στο Μόναχο πάντως διευκρίνιζαν στην «Κ» ότι από τη στιγμή που ο κ. Καραβέλας δεν έχει γερμανική υπηκοότητα, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο, θα συλληφθεί και θα σταλεί στην Ελλάδα. Ο κ. Καραβέλας ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο, μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο, στην πιο βαρύνουσα υπόθεση πολιτικού χρήματος της μεταπολίτευσης μετά την υπόθεση Κοσκωτά. Ο ίδιος, γνώριζε πληρωμές που είχαν γίνει στον χώρο της Ν.Δ., στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μεμονωμένους πολιτικούς των δύο κομμάτων και στην ιεραρχία του ΟΤΕ. Επιχείρησε να συζητήσει το «θέμα» της ανάμειξής του, με νομικά και πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν και στον χειρισμό των θεμάτων του Χριστοφοράκου. Ο Χρ. Καραβέλας συνέταξε, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης Siemens, ένα έγγραφο (τον Ιανουάριο του 1998) σύμφωνα με το οποίο διένειμε «μίζες» 86 εκατομμυρίων μάρκων για την υλοποίηση της διαβόητης συμφωνίας «8002», ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens.

Αυτό το έγγραφο αρχίζει με τον τόπο διανομής των «μιζών», δηλαδή, το Μόναχο. Οι συνήγοροι του κ. Καραβέλα λοιπόν θα υποστηρίξουν ότι ο τόπος στον οποίο έγινε το αδίκημα είναι το Μόναχο, αλλά είναι και ο τόπος στον οποίο δόθηκε η υπόσχεση, εκ μέρους Καραβέλα, για τη δωροδοκία;

Το τελευταίο έμβασμα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ειδικού ανακριτή κ. Νικ. Ζαγοριανού, οι πράξεις του κ. Καραβέλα έγιναν το 1998 και το τελευταίο έμβασμα σε λογαριασμό -που περιλαμβάνεται στο «έγγραφο διανομής»- τον 835835 στην Τράπεζα Ραϊφεϊζενμπάνκ του Σάλτσμπουργκ, στις 22/7/2002, έγινε από την εταιρεία του Ράινχαρντ Σίκατσεκ, δηλαδή τη Siemens Fiberlite. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χρ. Καραβέλας έδωσε την αρχική εντολή για πληρωμή σε αυτό τον λογαριασμό, που φέρεται να ανήκει στο πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη.

Για τους συνηγόρους του κ. Καραβέλα η υπόθεση δεν είναι απλή, πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει γερμανική δικαιοδοσία και ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί, διαφορετικά ο κ. Καραβέλας θα συλληφθεί. H ίδια η μητρική εταιρεία είχε εξετάσει τη δυνατότητα υποβολής αγωγής κατά του κ. Καραβέλα στα γερμανικά δικαστήρια, θεωρώντας ότι με τη «διανομή» του 1998 είχε υπεξαιρέσει μεγάλα ποσά από τη Siemens, αλλά οι δικηγόροι της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί στη Γερμανία. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ότι ο κ. Καραβέλας δεν διαθέτει -όπως και ο κ. Χριστοφοράκος- μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, γεγονός που θα συνυπολογιστεί όταν έρθει η ώρα μιας απόφασης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Εισαγγελικές πηγές παραδέχθηκαν μιλώντας στην «Κ» -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Καραβέλα στην Ελβετία θα έπρεπε να έχουν «παγώσει» από το καλοκαίρι του 2008 οπότε και εστάλησαν τα εντάλματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία. «Αντί γι’ αυτό τους αφήσαμε να έχουν χρήματα και να κάνουν παιχνίδι. Οποιος δεν έχει λεφτά δεν φεύγει …».

Στις αρχές του χρόνου το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρού Εγκλήματος διαπίστωσε ότι ο Καραβέλας μετέφερε στην «Πούντα ντελ Εστε» της Ουρουγουάης χρήματα για να αγοράσει ακίνητο, αλλά και πάλι δεν «πάγωσαν» οι λογαριασμοί του στο εξωτερικό παρά μόνο ο ανακριτής προχώρησε σε μια επικοινωνιακού τύπου εντολή «παγώματος» λογαριασμών δικαίων και αδίκων στις τράπεζες. Μεταξύ άλλων «πάγωσαν» οι λογαριασμοί συνταξιούχων του ΟΤΕ, ενώ η τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία του κ. Καραβέλα με εξαίρεση του Λονδίνου έμεινε ανέπαφη.

Η φυγή του αυτή την εβδομάδα ήταν για πολλούς μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή