Μείζον πρόβλημα η ασφάλεια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους μετασεισμούς της πρόσφατης ήττας στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου κλυδωνίζεται η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ιουνίου της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, και παρά την απουσία πρόθεσης ψήφου, εξαιτίας της χρονικής γειτνίασης με τις πραγματικές κάλπες των ευρωεκλογών, τα ποιοτικά στοιχεία του Βαρομέτρου αποτυπώνουν τόσο τις πληγές στο σώμα της Ν.Δ. όσο και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει όρους αυτοδυναμίας. Διόλου τυχαία, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. στο ερώτημα περί της καταλληλότερης κυβέρνησης είναι μόλις 3 μονάδες, 27% έναντι 24%, η πλειονότητα της κοινής γνώμης, 45%, απορρίπτει αμφότερα τα κόμματα εξουσίας. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται του ΛΑΟΣ, στην ερώτηση για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Λαθρομετανάστευση

Η κοινή γνώμη, εμφανίζεται να επιδεικνύει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της μετανάστευσης (18% των ερωτηθέντων το χαρακτηρίζουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, έναντι 2% προ μηνός), στοιχείο που καταδεικνύει αφενός τη διεισδυτικότητα της ατζέντας Καρατζαφέρη αλλά και αφετέρου τη δυνατότητα κυβερνητικής ανάκαμψης, εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προ ημερών.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα του ΚΚΕ ενώ κατακρημνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κρίνεται πλέον ως καλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα μόλις από το 7% των ερωτηθέντων.

Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί και προηγείται του Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού (38% έναντι 35%, με την ψαλίδα πάντως να περιορίζεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο) ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει βελτιούμενα ποσοστά δημοτικότητας μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Η κοινή γνώμη μοιάζει διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και αναποφάσιστη ως προς τη μορφή της διακυβέρνησης με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις Ν.Δ ή ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνουν από 17%. Τέλος, λίγες ημέρες μετά τις κάλπες, η παράσταση νίκης αυτονοήτως δείχνει ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή