Απολογία Τσουκάτου με παραδοχές για πολιτικό χρήμα

Απολογία Τσουκάτου με παραδοχές για πολιτικό χρήμα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στη Γερμανία πολλοί μίλησαν για πολιτικό χρήμα που έρρευσε στα ταμεία των πολιτικών μας κομμάτων από τη Siemens, στην Ελλάδα η πρώτη επίσημη αναφορά έγινε από τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο που απολογήθηκε χθες και αφέθηκε ελεύθερος με μικρή χρηματική εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο κ. Τσουκάτος απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή σήκωσε την κουρτίνα των κομματικών ταμείων και μίλησε γραπτώς στο υπόμνημά του για διπλά βιβλία, για χρηματοδοτήσεις πάνω από το νόμιμο όριο και για υποκρισία που διέπει στους πολιτικούς σχηματισμούς, όπου όλοι γνωρίζουν, όπως αναφέρει, πώς γίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα κομματικά συνέδρια.

Στο υπόμνημά του δεν παρέλειψε να εξαπολύσει αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που από την αρχή αυτής της υπόθεσης, μίλησε -όπως και χθες- για «επίσημα βιβλία, όπου έγινε έλεγχος από τον οποίο ουδέν προέκυψε» για το 1 εκατ. μάρκα. Ο ίδιος συνέδεσε μάλιστα τη στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ ευθέως με τον φόβο που πολιτικού κόστους. «Είναι γνωστό», αναφέρει στο υπόμνημά του, «στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου». Και σε άλλη παράγραφο με έμφαση σημειώνει: «Οποιος επικαλείται τα βιβλία και τα επίσημα στοιχεία το πράττει όλως προσχηματικά. Σταθμίζοντας πως η ομολογία της αλήθειας θα ‘χει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από τη συντήρηση ενός «κατά συνθήκη ψεύδους»». Καταλήγοντας τονίζει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά εκείνη την περίοδο. Και πάνω απ’ όλα, έπρεπε να ακούσει εμένα».

Στο υπόμνημα περιγράφεται με την εμπειρία του ανθρώπου που ξέρει τα πράγματα εκ των έσω πώς γίνονται οι χρηματοδοτήσεις στα κόμματα εν όψει των εκλογών. «Γνωρίζουν οι πάντες», αναφέρει, «πως καμία μεγάλη χορηγία -άνω του νομίμου ορίου των 15.000 ευρώ- δεν αναγράφεται στα επίσημα βιβλία. Οι μεγάλοι χρηματοδότες έθεταν άλλωστε ως προϋπόθεση τη διακριτικότητα και την ανωνυμία για προφανείς λόγους, αλλά και γιατί σχεδόν όλοι χρηματοδοτούσαν ταυτόχρονα και τα δύο μεγάλα κόμματα». Ο κ. Τσουκάτος αρνήθηκε ότι το 1 εκατ. μάρκα είχαν σχέση, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, με τη σύμβαση ΟΤΕ – Siemens, επικαλούμενος τα στοιχεία της δικογραφίας. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αποστροφές του υπομνήματος όπου καθαρά μιλάει για πολιτικό χρήμα, όταν αναφέρεται στο 1 εκατ. μάρκα, αρνείται όμως ότι γνώριζε τότε την παράνομη προέλευσή του. Επικαλείται μάλιστα μία προς μία τις καταθέσεις όλων των στελεχών της γερμανικής Siemens (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ) και άλλων που έχουν μιλήσει για «χρήσιμες πληρωμές στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας» για να καταλήξει στην παραδοχή πως και το 1 εκατ. μάρκα «προοριζόταν για την πολιτική». Μάλιστα το εντάσσει στο πολυσυζητημένο 2% των πολιτικών πληρωμών της Siemens.

«Σημαντική υπόθεση»

Βεβαίως, αναφέρεται και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από τον ανακριτή γι’ αυτό, στην πρωτοβουλία του Μιχ. Χριστοφοράκου να δοθούν τα χρήματα αυτά για την προεκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Για την ίδια την υπόθεση, τοποθετείται στο υπόμνημά του ανάγοντάς την σε μείζονος σημασίας, καθώς, όπως αναφέρει, «η υπόθεση Siemens δεν μπορεί να συρρικνωθεί στις σχέσεις της με τον ΟΤΕ. Είναι πολύ βολικό για το κομματικό κατεστημένο για να είναι αληθινό», υποστηρίζει.

Ο ανακριτής, μετά την απολογία, επέβαλε στον κ. Τσουκάτο χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου δίχως την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT