Νέα χτύπημα από «Επαναστατικό Αγώνα»

Νέα χτύπημα από «Επαναστατικό Αγώνα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «Επαναστατικό Αγώνα» βλέπει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από την έκρηξη βόμβας, ξημερώματα χθες, στη διασταύρωση των οδών Λαρίσης και Ιτέας στους Αμπελοκήπους. Ο τρόπος που ενήργησαν οι δράστες (δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα) και τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού (χρήση επιτραπέζιου ρολογιού) συνηγορούν προς αυτό το συμπέρασμα. Μετά άλλωστε τη βομβιστική επίθεση στη Eurobank Αργυρούπολης στις 12 Μαΐου εκκρεμούσε, όπως οι ίδιοι οι αξιωματικοί επισημαίνουν, επανεμφάνιση της συγκεκριμένης οργάνωσης για να αναλάβει με κοινή προκήρυξη την ευθύνη των δύο ενεργειών. Η χθεσινή επίθεση ήταν μεσαίας ισχύος και έπληξε την πρόσοψη κτιρίου που στεγάζει, στο ισόγειο κατάστημα της αλυσίδας «Mc Donald’s» και στους υπόλοιπους ορόφους τα γραφεία της ΚΑ΄ εφορίας Αθηνών. Δεδομένο θεωρούν ωστόσο στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ότι στόχος της επίθεσης ήταν το υποκατάστημα φαγητού και όχι τα γραφεία της εφορίας. Στο ένα από τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της έκρηξης, αυτό στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (το δεύτερο έγινε στην «Ελευθεροτυπία»), ο άγνωστος έκανε λόγο για «τοποθέτηση βόμβας στα Μc Donald’s» προσδιορίζοντας τον στόχο. Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ράμπα προσέγγισης ατόμων με ειδικές ανάγκες, στην είσοδο του κτιρίου, με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί και να καταστρέψει το κατάστημα φαγητού και όχι τα γραφεία της εφορίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα η επιλογή του αμερικανικού συμφερόντων στόχου να σχετίζεται, όπως λένε οι αξιωματικοί, με την «4η Ιουλίου», ημέρα εορτασμού της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η έκρηξη, όπως και στην περίπτωση της επίθεσης στη Eurobank Αργυρούπολης, ήταν ολοκληρωμένη, η καύση δηλαδή της εκρηκτικής ύλης ολική και ως εκ τούτου το είδος της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε θα προκύψει μόνο από εργαστηριακή ανάλυση. Ανδρες πάντως του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών περισυνέλεξαν, όπως παραδέχτηκαν στην «Κ», μικροστοιχεία που επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι για την πυροδότηση της βόμβας χρησιμοποιήθηκε επιτραπέζιο ρολόι, ενώ αρχικά έγινε η εκτίμηση ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. Παρότι φαινομενικά η χθεσινή επίθεση κλείνει τον κύκλο επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα» που άνοιξε με την επίθεση στην Αργυρούπολη, καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν με δηλώσεις τους στην «Κ» τον κίνδυνο η έκρηξη βόμβας στα Mc Donald’s να έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών ώστε οι τρομοκράτες να προετοιμάσουν ανενόχλητοι ένα εντυπωσιακό και επικοινωνιακά πιο ισχυρό χτύπημα το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι στην τελευταία του προκήρυξη, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε υποκαταστήματα της Citibank, ο «Επαναστατικός Αγώνας» προειδοποιούσε για «συνέχεια επιθέσεων με ωρολογιακούς μηχανισμούς».

Απέκλεισαν την περιοχή

Το χρονικό της επίθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται τα ξημερώματα, όταν άγνωστος με τηλεφωνήματα στις 3.51 και 4.07 στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα» προειδοποιούσε για την επικείμενη έκρηξη, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στις 4.37 π.μ. Κατά την προσφιλή τακτική του «Επαναστατικού Αγώνα», το άτομο που τηλεφώνησε διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για φάρσα». Η αστυνομία διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, ενώ η περιοχή παρέμεινε αποκλεισμένη και μετά την έκρηξη για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου μηχανισμού στο σημείο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε διπλανά κτίρια, καθώς και στον 1ο όροφο της εφορίας, ενώ έσπασαν τα τζάμια ενός ακόμα καταστήματος (φούρνου) που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT