Αλλαγές σε πολιτικές, πρόσωπα, νοοτροπία

Αλλαγές σε πολιτικές, πρόσωπα, νοοτροπία

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεση πλην σαφή απάντηση στην κριτική που δέχεται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει με συνέντευξή του στην «Κ» ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης. Δεν πιστεύω ότι κύρια ευθύνη μπορεί να έχουν οι νομαρχιακές οργανώσεις, σημειώνει με νόημα, «δείχνοντας» λάθη ή παραλείψεις της κυβέρνησης αλλά και προσωπικές συμπεριφορές ως βασικές αιτίες για την ήττα. Ο κ. Ζαγορίτης επισημαίνει ότι τα σενάρια περί αλλαγών, που τον θέλουν να εγκαταλείπει τη Ρηγίλλης, ενίοτε εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και γίνονται με όρους παραπολιτικής, αλλά επισημαίνει «ότι επιβάλλεται να γίνουν και θα γίνουν αλλαγές» τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα.

Για τα «μαύρα ταμεία της Siemens» επιμένει πως η υπόθεση φέρει την κυβερνητική υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει ότι δεν εισέρρευσαν χρήματα στο ταμείο της Ρηγίλλης αλλά δεν αποκλείει εμπλοκή προσώπων. Καλεί δε τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο να «πει ό,τι γνωρίζει για όποιον γνωρίζει» ώστε να «μπει τέλος στη γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος». Προτείνει τέλος αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με πλήρη κατάργηση της σύντομης παραγραφής.

Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις

– Ενα σχεδόν μήνα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, χαίρομαι γι’ αυτή τη συνέντευξη, κυρίως γιατί αποδεικνύει ότι αντέχετε, σε πείσμα των σεναρίων και των δηλώσεων στελεχών για αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα…

– Πέρα από επιφανειακές προσεγγίσεις που ενίοτε εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και γίνονται με όρους παραπολιτικής, επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές και θα γίνουν. Τόσο σε πολιτικές και ρυθμούς όσο και σε πρόσωπα και νοοτροπία. Δεν εξαιρείται τίποτα και κανένας. Ο κόσμος έδωσε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να διορθώσουμε όλα όσα δυσαρέστησαν και απογοήτευσαν τους πολίτες. Απαιτείται συλλογικότητα, ανοικτές πόρτες, σκληρή δουλειά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, αλλά μπορούμε εφόσον τον αξιοποιήσουμε σωστά να πετύχουμε τον στόχο μας. Το βασικό πλεονέκτημά μας είναι ο Κώστας Καραμανλής που ο κόσμος τον εμπιστεύεται.

– Η άποψή σας είναι ότι έπρεπε η κυβερνητική απάντηση στο μήνυμα της κάλπης να είναι πιο ηχηρή; Γνωρίζω ότι η κομματική βάση σάς πιέζει για πρωτοβουλίες.

– Σημασία έχει να είναι αποτελεσματική η κυβερνητική απάντηση. Το μείζον δεν είναι ο θόρυβος και οι κινήσεις εντυπωσιασμού, αν και κάθε τι έχει την αξία του. Το μείζον είναι η σωστή πολιτική και κυβερνητική στρατηγική, πρόσωπα που να τη στηρίζουν στην πράξη, η παραγωγή συγκεκριμένου έργου και η ανάδειξή του. Χωρίς λάθη και παραλείψεις. Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα τα θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο την επομένη των εκλογών. Και σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται ήδη νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές. Ιδίως στην οικονομία, στο ασφαλιστικό αλλά και στα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

– Πρόσφατη δημοσκόπηση απέδωσε την εκλογική ήττα κατά σειρά στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στη σκανδαλολογία και στις προσωπικές συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών. Συμμερίζεστε την άποψη; Κι αν ναι, το κόμμα είναι άμοιρο ευθυνών;

– Δεν θα σχολιάσω τα αποτελέσματα της μέτρησης. Βεβαίως, οι εκτιμήσεις των πολιτών είναι σεβαστές. Τις μελετούμε με προσοχή. Κανείς, άλλωστε, δεν ισχυρίστηκε ότι δεν έγιναν λάθη και παραλείψεις κατά τη διακυβέρνηση ή ότι η σκανδαλολογία και οι προσωπικές συμπεριφορές δεν είχαν αρνητική επιρροή στο αποτέλεσμα. Και βέβαια, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι κύρια ευθύνη για το αποτέλεσμα σε ένα νομό έχει η νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος. Κάθε αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που ιεραρχούνται και διαβαθμίζονται. Ετσι ώστε διδασκόμενοι από τα λάθη, να προχωρούμε στις επιβαλλόμενες κινήσεις με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

– Με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν μονόδρομος. Τον Μάρτιο ή νωρίτερα;

– Τον Μάρτιο. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ εμμείνει στη θέση του και δεν επαναπροσδιορίσει την τυχοδιωκτική και προσβλητική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στάση του. Το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό για την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Θυμόμαστε τις προτάσεις του τα προηγούμενα χρόνια για αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και διάλυσης της Βουλής. Τώρα λέει άλλα. Η υποκρισία περισσεύει.

– Δεν σας φοβίζει ο κίνδυνος της κυβερνητικής απραξίας, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους αλλά και της οριακής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών; Αναρωτιέμαι αν τελικά μοιάζει πιο λογική μία προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο…

– Κύριο μέλημά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και πρωτίστως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η υπευθυνότητα χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει όταν χρειάζεται να γίνεται δυσάρεστος. Αρκεί να είναι χρήσιμος στον τόπο και στους πολίτες. Ακόμα και με πολιτικό κόστος. Αυτή είναι η διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου. Εκλογές, λοιπόν, εφόσον δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, τον Μάρτιο.

– Συμφωνείτε ότι η υπόθεση Siemens απειλεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα;

– Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Το βλέπω, όμως, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπει τέλος στη γενική απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και των κομμάτων. Οσο επώδυνα και αν αποδειχθούν αυτά που βγαίνουν στο φως, όποιοι και αν είναι οι εμπλεκόμενοι, η υπόθεση Siemens και όχι μόνον αποτελεί ευκαιρία να αποκαλυφθεί ποιοι τελικά είναι εκείνοι που δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το να εθελοτυφλούμε δεν οδηγεί πουθενά. Αν πράγματι επιθυμούμε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Αδιαφορώντας για το κόστος. Συναισθανόμενοι το όφελος για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

– Επιμένετε ότι η υπόθεση Siemens είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ; Το λέω γιατί 12 υπουργοί και 153 βουλευτές στατιστικά δεν μπορεί να είναι μόνον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ…

– Επιμένω και επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρξαν εισροές από τη Siemens στο ταμείο της Ν.Δ. Θα προτιμούσα δε, να μην παίρνουμε ως δεδομένο ό,τι κυκλοφορεί. Και μόνον οι αριθμοί παραπέμπουν στην υπερβολή. Δεν αποκλείω τα πάντα για πρόσωπα, αλλά οφείλουμε να διερευνήσουμε, να ελέγξουμε και ύστερα να αποδεχθούμε ή να απορρίψουμε ισχυρισμούς. Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Siemens φέρει «πράσινη κυβερνητική υπογραφή». Αφορά προμήθειες και προγραμματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που υπεγράφησαν από το 1997-1998 μέχρι το 2003, την περίοδο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, η ομολογία Τσουκάτου. Μέρος των χρημάτων που βγήκαν από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, κατέληξαν εκεί που κατέληξαν, μέσα από περίπλοκες τραπεζικές διαδρομές. Και θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ να μην είχε εμφανίσει εκείνο το χειρόγραφο που παρουσίασε ως απόσπασμα από τα λογιστικά του βιβλία. Εκτέθηκε.

– Το χειρότερο, φαντάζομαι ότι συμφωνείτε, είναι να βρίσκεται το πολιτικό σύστημα της χώρας όμηρος του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου… Και υπό αυτή την έννοια, μήπως έχει βάση η πρόταση για χορήγηση ενός είδους αμνηστίας, ώστε να καταθέσει όποια στοιχεία έχει και να επέλθει κάθαρση;

– Αμνηστία δεν είναι επιτρεπτή και τύποις και ουσία. Ο κ. Χριστοφοράκος οφείλει να πει ό,τι γνωρίζει για όποιον γνωρίζει. Είναι κατηγορούμενος και κατά συνέπειαν η συμπεριφορά του έστω και τώρα μπορεί να ληφθεί υπόψη και να λειτουργήσει, ενδεχομένως, ως ελαφρυντικό. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται όμηροι και ν’ αγωνιούν για τις τυχόν αποκαλύψεις Χριστοφοράκου και άλλων κατηγορουμένων. Η Πολιτεία, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός. Ούτε του κ. Χριστοφοράκου, ούτε της παραπολιτικής, ούτε του περιθωρίου.

Περί ευθύνης υπουργών

Οι υφιστάμενες διατάξεις βρίσκονται κατά τη γνώμη μου σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να τροποποιηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ηδη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, διεξάγεται ανοιχτός διάλογος και είναι σημαντικό να επιτευχθεί η μέγιστη συναίνεση. Οταν έρθει η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, το σωστό για μένα θα ήταν να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των υπουργών σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Να μην υπάρχει σύντομη παραγραφή, ούτε άλλα πλεονεκτήματα. Μόνο ειδική δωσικία. Να δικάζονται από Ανώτερο Δικαστήριο. Οσο για τα πολιτικά πρόσωπα αν έχουν αποδεδειγμένα εμπλακεί και μείνουν ατιμώρητα λόγω παραγραφής, ένα δεν μπορούν να αποφύγουν. Την τιμωρία τους από τον κόσμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT