Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε Ν.Δ. ούτε ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε Ν.Δ. ούτε ΠΑΣΟΚ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, με 3% έναντι της Ν.Δ. στην ικανότητα διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα σταθερό προβάδισμα του Κώστα Καραμανλή, με 2%, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ, ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές. Το 25% των πολιτών εκφράζει προτίμηση σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έναντι του 22% που απαντά Ν.Δ. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, ωστόσο, ποσοστό 48%, απαντά καμία από τις δύο. Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 38% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 36% του Γιώργου Παπανδρέου.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση δεν δείχνουν να πείθουν τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο δρουν, ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Το 85% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 81% από την αντιπολίτευση. Ο ΛΑΟΣ διατηρεί τη δυναμική που κατέγραψε και στην κάλπη των ευρωεκλογών και θεωρείται από το 32% των πολιτών ως το κόμμα που κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 23% και το ΚΚΕ με 16%.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, όσον αφορά την αναγκαιότητα διενέργειας εκλογών. Το 49% των πολιτών απαντούν ότι δεν χρειάζεται να γίνουν, ενώ το 46% λένε ότι μάλλον χρειάζεται. Ωστόσο, μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 65% πιστεύει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Οσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν δείχνουν σε καμιά μορφή τους να κερδίζουν αξιόλογη προτίμηση του κοινού.

Η οικονομία και η ανεργία παραμένουν για τους πολίτες τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο της Public Issue, καταγράφεται άνοδος στη μετανάστευση, που εμφανίζεται ως το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα. Ακολουθούν η παιδεία, η ασφάλεια, η υγεία και ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή