Αποστάσεις Μαρκογιαννάκη από την αλλαγή στην ΕΥΠ

Αποστάσεις Μαρκογιαννάκη από την αλλαγή στην ΕΥΠ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από την αντικατάσταση του πρέσβη Ιω. Κοραντή στην ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε άγνοια για τους λόγους απομάκρυνσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ και προσέθεσε ότι ο ίδιος είχε πολύ καλή συνεργασία μαζί του, ιδιαίτερα στην πολύκροτη υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος».

«Δεν ήμουν πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κοραντή. Ο κ. Κοραντής ήταν διοικητής της ΕΥΠ και είχε πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Παυλόπουλο», δήλωσε και προσέθεσε: «Ξέρω ότι με τον κ. Κοραντή είχα μια πολύ καλή συνεργασία στην τελευταία υπόθεση από κει και πέρα δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Προφανώς εκείνοι οι λόγοι οι οποίοι εκτίθενται στη δήλωση του κ. Παυλόπουλου είναι και εκείνοι οι οποίοι ισχύουν». Ερωτηθείς σχετικά με το εάν έπαιξε ρόλο η δημοσιοποίηση ονομάτων πολιτικών στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας ο κ. Μαρκογιαννάκης διευκρίνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα ουδέποτε συζητήθηκε» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε πως στη δικογραφία γινόταν αναφορά σε ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών.

Στη Βουλή, η κυβέρνηση βρέθηκε χθες ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά εξαιτίας της αιφνιδιαστικής αλλαγής στην ΕΥΠ αλλά και τους χειρισμούς αναφορικά με την εξάρθρωση της σπείρας. Οπως αναμενόταν, το θέμα της προσκλήσεως των τέως και νυν διοικητών ετέθη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Την πρόσκληση του κ. Παπαγγελόπουλου πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και του κ. Κοραντή, καθώς και του επιβλέποντος την ΕΥΠ υπουργού κ. Π. Παυλόπουλου, ο κ. Φώτης Κουβέλης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αχ. Κανταρτζής συμφώνησε, ήταν όμως απαισιόδοξος, αν θα καταφέρει η Βουλή και η επιτροπή «να μπουν στο άβατο της ΕΥΠ».

«Η παρούσα κυβέρνηση ήταν που άλλαξε επί το δημοκρατικότερον το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ και εισήγαγε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Υπηρεσία», απάντησε ο παριστάμενος κ. Παυλόπουλος. Πάντως η κυβερνητική πλευρά δεν έδειξε ότι επιθυμεί να έλθει τώρα το θέμα της ΕΥΠ και θα προσπαθήσει να το παρελκύσει για το Σεπτέμβριο.

Το θέμα στην Ολομέλεια ετέθη από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη που έκανε λόγο για «παιδαριώδεις χειρισμούς, ερασιτεχνισμούς και λάθη». Χαρακτήρισε θετική την εμπλοκή της ΕΥΠ στη διερεύνηση φαινομένων της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος, αλλά μέγα λάθος τη δημοσιοποίηση των μεθόδων με τις οποίες έφθασε στην εξιχνίαση: «Λέτε, δηλαδή στη Σέχτα, παιδιά μη μιλάτε στα τηλέφωνα, γιατί θα σας πιάσουμε».

Για ποιο λόγο και με ποια νομική βάση έγινε η αλλαγή του διοικητού, «που δεν θέλησε να κάνει κοπτοραπτική» επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Παπουτσής, αν και ο κ. Παυλόπουλος ήταν ήδη στην επιτροπή Θεσμών, προκαλώντας τον και αποκαλώντας τον τέσσερις φορές ως φυγά. Ομως ο υπουργός δεν θέλησε επανερχόμενος να απαντήσει, αν και οι προκλήσεις ξεκίνησαν από προχθές το βράδυ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT