Εμπόδιο στα σχέδια που κάνει η Τουρκία

Εμπόδιο στα σχέδια που κάνει η Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική τον Σεπτέμβριο αμερικανικές εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, ανάμεσά τους και η CHEVRON, να αρχίσουν έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνιών με την κυπριακή κυβέρνηση, φαίνεται ότι οδήγησε την Αγκυρα στη νέα πρόκληση, σε σχέση με τις έρευνες για πετρέλαιο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η επιτυχία της Λευκωσίας να έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες αυτές και η ισχυρή πιθανότητα οι έρευνες να αποφέρουν καρπούς, καθώς σε κοντινή περιοχή από αυτές που έχει δεσμεύσει η Κύπρος έχουν βρεθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου σε έρευνες που έγιναν για λογαριασμό του Ισραήλ, ενόχλησε την Τουρκία. Αλλωστε, η Αγκυρα από την πρώτη στιγμή που η Λευκωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων επιχείρησε να μπλοκάρει τη διαδικασία, τόσο άμεσα, στέλνοντας μέχρι και πολεμικά πλοία στην περιοχή, όσο και παρασκηνιακά, ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει. Η ανάληψη των ερευνών από αμερικανικές εταιρείες καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια αυτή, ενώ, ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να θεωρεί ότι, λόγω οικονομικών συμφερόντων, η πλάστιγγα των ΗΠΑ θα γείρει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μάρκος Κυπριανού, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ο ταραξίας της τάξης, της γειτονίας, η Κύπρος δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή της για το άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ενέργειας με την Ε.Ε.». «Οταν η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ε.Ε., από του να αξιοποιήσει τις δικές της πηγές ενέργειας βάσει του διεθνούς δικαίου, και αυτό είναι κάτι που κάνει όχι μόνο φραστικά, δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας», πρόσθεσε.

Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, της απόφασης να δοθεί άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου για έρευνες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα επαναφέρει και τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, καθώς στις προς έρευνα περιοχές περιλαμβάνεται τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο εργασιών οικονομικού φόρουμ στο Μιλάνο, έθεσε το θέμα και τις θέσεις της Ελλάδας στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Ερώτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT