Στο νοσοκομείο φυλακών ο Χριστοφοράκος

Στο νοσοκομείο φυλακών ο Χριστοφοράκος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νοσοκομείο των φυλακών Σταντελχάιμ του Μονάχου νοσηλεύεται από προχθές ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Παρουσίασε ενοχλήσεις στην καρδιά και αποφασίστηκε η μεταφορά του εκεί για να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαγνωσθεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με το οικογενειακό του περιβάλλον, ο πρώην γενικός διευθυντής της Ζίμενς Ελλάς πάσχει από στένωση της καρδιακής αρτηρίας και οι γιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε επέμβαση για να του τοποθετήσουν στεντ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή αίματος. Η εκτίμηση που δίνουν οι οικείοι του είναι ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει στις φυλακές. Η διάγνωση του προβλήματος υγείας είχε γίνει ήδη στην Αθήνα, αλλά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν εντονότερα κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις γερμανικές φυλακές, η οποία διαρκεί ήδη 26 μέρες.

Η εξέλιξη δεν ανησυχεί την Εισαγγελία του Μονάχου, αρμόδια για το αίτημα έκδοσης προς την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει τις νόμιμες διαδικασίες για την «ύστατη κρίση», δηλαδή το κλείσιμο του φακέλου Χριστοφοράκου και την προώθησή του στο Εφετείο. «Ο κ. Χριστοφοράκος είναι ικανός για να συνεχίσει να είναι υπό κράτηση» απάντησε στην «Κ», ο Εισαγγελέας Αλφονς Ομπερμάιερ, αρνούμενος για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων να απαντήσει γύρω από την κρισιμότητα της ασθένειάς του. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας κρατούμενος είναι τόσο άρρωστος, που αποφυλακίζεται αμέσως σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η ασθένεια να είναι ελαφρότερη και να παραμείνει υπό κράτηση χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του στη φυλακή, υπονοώντας προφανώς την περίπτωση Χριστοφοράκου.

Η ασθένεια του κ. Χριστοφοράκου δεν επηρεάζει τη διαδικασία έκδοσης. Ο φάκελός του θα κλείσει εντός της εβδομάδας, καθώς οι συνήγοροί του ζήτησαν και πήραν μια τελευταία προθεσμία για να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Επί τη βάσει του περιεχομένου τους η Εισαγγελία θα πάρει θέση εγγράφως και μαζί με τις δικές της προτάσεις θα διαβιβάσει τον φάκελο στο Εφετείο, το οποίο θα αποφανθεί όχι επί της ουσίας των αδικημάτων, αλλά για το αν συντρέχουν οι εξής τρεις λόγοι: αν δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, αν τα εντάλματα σύλληψης πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις και αν υπάρχει ταυτοπροσωπία μεταξύ του κατηγορούμενου και του από προχθές ασθενούντος κ. Χριστοφοράκου. Η άλλη εκκρεμότητα έκλεισε ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η ανακρίτρια για τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς κυρία Χίλντεργκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ έβαλε στο αρχείο τον φάκελο Χριστοφοράκου μη βρίσκοντας ενοχοποιητικά στοιχεία για να στηρίξει δίωξη σε βάρος του. Την τελευταία λέξη έχει το Εφετείο, το οποίο θα δείξει τον δρόμο της επιστροφής…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT