Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν μονάχα ότι διαφωνούν

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν μονάχα ότι διαφωνούν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως πυξίδα, συγκεκριμένη απόφαση και με συναίνεση μοναδική ότι διαφωνούν άπαντες μεταξύ τους, ολοκλήρωσαν τη διήμερη πανελλαδική διάσκεψή τους οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής υπήρξε ο Συνασπισμός, η συνιστώσα εκείνη γύρω από την οποία εξαρχής πλέχτηκε το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεριστές, μαζί τους και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλαν ως υπεύθυνη της ήττας στις ευρωεκλογές την ηγεσία του Συνασπισμού. Το κλίμα είχε «χαλάσει» ήδη από την Πέμπτη όταν επτά συνιστώσες (από τις 11) ουσιαστικά ζήτησαν την υποβάθμιση του Συνασπισμού και την παράλληλη μετακίνηση του μηχανισμού αποφάσεων προς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις, αλλά στις πιέσεις για οργανωτικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα προσφύγει στα μέλη. Οπως ήταν αναμενόμενο, το προεδρείο του σώματος παρέπεμψε σχεδόν κάθε εκκρεμότητα στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου.

Γενικόλογη, γεμάτη αισιοδοξία, δίχως συγκεκριμένες προτάσεις ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Βίτσα. Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό (Κόκκινο) εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με την οργανωτική επάρκεια του κόμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «το πρώτο και το βασικό είναι να λειτουργήσουν οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα, εξαιρετικά πεσιμιστικό ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ανανεωτική Πτέρυγα, στην οποία φαίνεται η απόσταση που υπάρχει πλέον μεταξύ των δύο κυρίων ρευμάτων στο εσωτερικό του Συνασπισμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση με ανοιχτά όλα τα προβλήματα πολιτικής γραμμής και ηγεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και συμπληρώνεται: «δεν αναζητήθηκαν με αυτοκριτική τόλμη τα πολιτικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις στον κόσμο της Αριστεράς και δεν χαράχτηκαν στόχοι για το μέλλον. Επισημαίνουμε ότι δεν αναγνωρίστηκε το λάθος της αλλοίωσης της αριστερής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, ούτε εισακούστηκε η αποδοκιμασία κατά των επιλογών της ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο». Αναφερόμενοι στην επίθεση που δέχθηκαν από επτά συνιστώσες, οι ανανεωτές υποστηρίζουν ότι τα κείμενα αυτά «ξεπέρασαν κάθε όριο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT