Πρόταση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο με νέο πύργο-σύμβολο, ερευνητικά επιστημονικά κέντρα, πάρκο περιβάλλοντος, πολιτισμού και αναψυχής με λιμνοθάλασσα, δίκτυα πράσινων διαδρομών, μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ενυδρείο, ξενοδοχείο, κλειστό και ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων, εμπορικό κέντρο, έκθεση σκαφών και μαρίνα συνυπάρχουν στη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στην αναλυτική του πρόταση, το ΑΠΘ παραχωρεί τμήμα του αγροκτήματος ΒΑ του Αεροδρομίου «Μακεδονία» σε ανεκμετάλλευτο ώς σήμερα χώρο του παραθαλάσσιου μετώπου, συνολικής έκτασης 545.690 τ.μ., επιλογή που, όπως τονίζει, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, γειτνίαση με αεροδρόμιο, επέκταση Μετρό, ενδεχόμενη θαλάσσια συγκοινωνία, αναπτυσσόμενη ευρύτερη περιοχή ενώ «εξασφαλιζει άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΘ χωρίς εξάρτηση από τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες».

Η ίδια μελέτη περιλαμβάνει επανασχεδιασμό του υπάρχοντος χώρου της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης, με έμφαση την αύξηση του πρασίνου σε 76,15% από 3,15% που καταλαμβάνει σήμερα, κάλυψη των κτιρίων από 37,22% σήμερα σε 19,5% της έκτασης. Στο πλαίσιο αυτό το ΑΠΘ διεκδικεί παραχώρηση περιπτέρων, τα οποία έχουν κριθεί αξιόλογα (όπως το περίπτερο 2 ως δείγμα μοντερνισμού) για «ενδεχόμενη μετεγκατάσταση τμημάτων του πανεπιστημίου».

Στον σχεδιασμό του νέου εκθεσιακού κέντρου η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτονικής κ. Νίκο Καλογήρου, επικαλείται τη διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, η χωροθέτηση εκθεσιακών κέντρων κοντά σε αεροδρόμια (Στουτγκάρδη, Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Μαδρίτη, Παρίσι, Λισσαβώνα, Μονπελιέ κ.ά.) αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική καθώς διευκολύνει την προσβασιμότητα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το υγρό στοιχείο ως βασικός παράγοντας αναψυχής.

Η πρόταση του ΑΠΘ έχει κατατεθεί στην ειδική επιτροπή για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Η τοποθεσία στην οποία θα καταλήξει δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση τον Σεπτέμβρη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT