Προς επίσκεψη Καραμανλή σε ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χρονικό ορίζοντα το αργότερο τα μέσα Οκτωβρίου δρομολογείται επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Ουάσιγκτον. Οι αρχικές συνεννοήσεις με την αμερικανική πλευρά έχουν ήδη γίνει, μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορούσαν πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Σεπτεμβρίου και, διά της διπλωματικής οδού, αναζητείται η οριστική ημερομηνία.

Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ φαίνεται ότι, από ελληνικής πλευράς, συνδυάζεται με τις εξελίξεις για την κατάργηση της βίζας. Οι σχετικές συμφωνίες αναμένεται να έρθουν στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, όλα δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς. Προσθέτουν, δε, ότι σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν και πάλι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκούσε ότι εντός του Αυγούστου θα περνούσε τις συμφωνίες από τη Βουλή και το θέμα θα έκλεινε, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μπλόκαρε τη διαδικασία επικαλούμενο «πολιτικούς λόγους», τώρα τα σχετικά πρωτόκολλα έχουν υπογραφεί από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Η εξέλιξη αυτή, που ήρθε τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, ουσιαστικά έβαλε τη διαδικασία στην τελική ευθεία και τα ενδιάμεσα βήματα, μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας, θεωρούνται διαδικαστικά.

Ετσι, ο σχεδιασμός της επίσκεψης του κ. Καραμανλή συνδυάζεται με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη βίζα, καθώς μετά την κοινοβουλευτική διαδικασία θα πρέπει να υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Η υπογραφή θα μπορούσε να γίνει παρουσία του κ. Καραμανλή, ο οποίος θα είχε έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, πέρα από την επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως, δεν αποκλείεται η ρευστή πολιτική επικαιρότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις όσον αφορά τον προγραμματισμό της επίσκεψης και η οριστικοποίησή της αναμένεται αφού πρώτα ληφθούν από τον πρωθυπουργό οι οριστικές αποφάσεις ως προς τις επόμενες κινήσεις του και συγκεκριμένα ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Ενδέχεται, μάλιστα, η καθυστέρηση στο κλείσιμο συγκεκριμένης ημερομηνίας να οφείλεται σε αυτή ακριβώς την παράμετρο. Ομως, υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι εφόσον προκηρυχθούν εκλογές για τον Οκτώβριο, θα μπορούσε εντός του Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, να υπογραφεί η συμφωνία και να αξιοποιηθεί το θέμα αρκούντως εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Βεβαίως, σε ενδεχόμενο εκλογών, δεν είναι σίγουρο ότι η αμερικανική πλευρά θα συναινούσε για πραγματοποίηση της επίσκεψης σε προεκλογική περίοδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT