Ψυχροπολεμικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του κ. Ευ. Βενιζέλου στα θέματα της προεδρολογίας, των δημοσιονομικών και της νέας γρίπης επιθυμεί η Ιπποκράτους, παρότι στον κύκλο των στενών επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου επικρατεί έντονη δυσφορία για τη στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία στελέχη χαρακτήριζαν «απολύτως εσφαλμένες» τις απόψεις του κ. Βενιζέλου και υπενθύμιζαν ότι προ μηνών επέμενε το ΠΑΣΟΚ να μην αναδείξει τις υποθέσεις Παυλίδη, Βατοπεδίου και Siemens. Ο κ. Βενιζέλος είναι προφανές πως εμμένει στις θέσεις του, αλλά και στην απόφαση να διατυπώνει τυχόν διαφωνίες του εντός των κομματικών οργάνων. Ετσι, πολλοί στην Ιπποκράτους κάνουν λόγο για παιχνίδι εύθραυστων ισορροπιών και «ψυχροπολεμικού κλίματος» που θα χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ μετά τη θερινή ανάπαυλα και ενώ ο χρόνος προς τις εθνικές εκλογές μετράει αντίστροφα.

Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή -προγραμματισμένη- παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στη Βουλή προσέλαβε την μορφή έμμεσης απάντησης στον κ. Βενιζέλο. Επίσης, με προσεκτικό τρόπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε αποστάσεις από την τοποθέτηση του πρώην υπουργού. Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του ΠΑΣΟΚ, επρόκειτο να καταθέσουν ερώτηση προς την κυβέρνηση για το ζήτημα της νέας γρίπης, σε μια κίνηση που κατά πολλούς ερμηνεύθηκε ως μήνυμα «πολιτικής απομόνωσης» των συγκεκριμένων θέσεων του κ. Βενιζέλου. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και εμμέσως επαναδιατύπωσε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, εξέφρασε αρνητικές προβλέψεις («τον πάτο, κατά τα φαινόμενα, δεν τον πιάσαμε ακόμα»), ενώ αναφορικά με τη νέα γρίπη, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί αρνητικής τακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Καταρχήν δεν θέλω να σχολιάσω δηλώσεις στελεχών μας». Ομως, αμέσως μετά, έσπευσε να προσθέσει πως η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι «απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα, είναι μια θέση που προτάσσει το εθνικό συμφέρον και τις ανάγκες του τόπου». Ενώ κατέληξε με την πολλαπλών ερμηνειών αποστροφή ότι «είναι μια θέση διαφανής και ειλικρινής, χωρίς καμιά υποκρισία, καμιά προσχηματική λειτουργία, γιατί τελικά δίνουμε την απόφαση στο λαό».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Σε δηλώσεις της (στο Κανάλι 1) η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως «κάθε στέλεχος που συμμετέχει σ’ ένα κομματικό όργανο μπορεί να εκφράζεται», έσπευσε να προσθέσει πως είναι «απαράδεκτο όταν εκφράζεται μία διαφωνία» να ψάχνει κανείς να βρει κίνητρα, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται περισσότερη συλλογικότητα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT