Εμμένει στις πρόωρες κάλπες η Ιπποκράτους

Εμμένει στις πρόωρες κάλπες η Ιπποκράτους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απορρίψει προκαταβολικώς οποιαδήποτε επιλογή, κίνηση ή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έσπευσε χθες το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «λύτρωση» για τη χώρα την άμεση διεξαγωγή εκλογών και διευκρίνισε ότι «τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στη στάση της Ιπποκράτους για την προεδρική εκλογή», υπονοώντας έτσι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε κάθε περίπτωση τη χώρα στις κάλπες τον Φεβρουάριο, αν δεν το έχει πράξει νωρίτερα η κυβέρνηση. «Τιμούμε το θεσμό, θέλουμε την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, αλλά από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή και αυτή θα είναι και η απάντησή μας σε οποιαδήποτε πρόσκληση του κ. Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ιπποκράτους, απαντώντας έτσι εκ προοιμίου στις φημολογίες που θέλουν τον κ. Καραμανλή να προκαλεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τη στάση του, και εν συνεχεία να προσφεύγει στις κάλπες.

Η κατηγορηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να προσφέρει στήριξη ή έστω σιωπηρή συναίνεση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού φάνηκε και από τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου την κυβερνητική διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες να παραταθεί ο χρόνος προσαρμογής του δημοσίου ελλείμματος. «Οποια παράταση κι αν πάρει» είπε, «αν σε αυτή την κυβέρνηση επιτρεπόταν να συνεχίσει, πάλι τα ελλείμματα θ’ αυξάνονταν και πάλι θα έμεναν ανεξέλεγκτες δαπάνες, αλλά ευτυχώς οι Ελληνες δεν θα επιτρέψουν μια παρόμοια προοπτική».

Αρκετά στελέχη της Ιπποκράτους πάντως χθες πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός μάλλον θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές, όπως φημολογείται τις τελευταίες μέρες. «Θα ήταν αυτοκτονική επιλογή να επισπεύσει την ήττα του και διερωτώμαι ποιο επιχείρημα θα επικαλούνταν οι βουλευτές της Ν.Δ. για να αιτιολογήσουν τις εκλογές στους ψηφοφόρους τους», έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, προβλέποντας ότι ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο. Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι το σενάριο των εκλογών ολοένα και γίνεται πιο πιθανό, υποστηρίζοντας ότι οι καθημερινές φημολογίες θα είχαν διαψευσθεί κατηγορηματικά και όχι με μισόλογα από τον κ. Αντώναρο. Για παν ενδεχόμενο ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε χθες να προεξοφλήσει ότι καμιά επιλογή αυτής της κυβέρνησης δεν είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και ως τέτοιες περιέγραψε ξανά την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, τη διάσπαση του υπερυπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξεως ή ακόμη και την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από έναν δυο εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. «Αυτό που οι πολίτες έχουν καταλάβει είναι ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού έχει πλέον τελειώσει ακόμη και με την τράπουλα ελαφρώς ανακατεμένη» είπε, θέλοντας εμφανώς να μειώσει ακόμη και τον όποιο επικοινωνιακό αντίκτυπο ενός ανασχηματισμού.

Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου

Στο πνεύμα αυτό θα κινείται η σημερινή τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως και οι δύο δημόσιες τοποθετήσεις του στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και την άλλη εβδομάδα στη ΔΕΘ. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του «εμείς είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο κι αυτό που απομένει στην κυβέρνηση είναι να επιλέξει το χρόνο αποχώρησή της», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο πήχυς του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η νίκη, αλλά η αυτοδυναμία την οποία και θα θέσει ως κεντρικό διακύβευμα της χώρας τις αμέσως επόμενες μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή