Ο επικεφαλής στις εκλογές νέο πεδίο εντάσεων σε ΣΥΝ

Ο επικεφαλής στις εκλογές νέο πεδίο εντάσεων σε ΣΥΝ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κινήσεις τακτικής με έντονο παρασκήνιο στον άξονα ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές και συνέχεια στη μακρά περίοδο εσωστρέφειας, σηματοδοτεί η «πύρρειος νίκη», μόλις με μία ψήφο διαφορά, του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ το Σάββατο. Θέμα παραίτησης του κ. Τσίπρα δεν τίθεται στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός ότι η πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Οκτώβριο δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ωστόσο παραμένει ανοιχτό εάν ο πρόεδρος του ΣΥΝ ή ο κ. Αλ. Αλαβάνος θα είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές εκλογές τον Οκτώβριο. Συναινετική λύση κοινά αποδεκτή από Αλαβάνο, Τσίπρα και συνιστώσες πρότεινε ο κ. Π. Λαφαζάνης, χωρίς πάντως να γίνεται σαφές πώς η όποια μεταβατική διέξοδος μπορεί τελικά να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με δεδομένη την «γκρίνια» που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΝ. «Ανεξάρτητα από το πρόσωπο που ηγείται στο ΣΥΝ αυτός που είναι πρόεδρος στο ΣΥΝ κατά τεκμήριο πρέπει να είναι και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν επιβάλλεται απλά και μόνο καταστατικά. Σε αυτό πρέπει να πείσουμε και τους συμμάχους μας να το αποδεχθούν», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης («στο Κόκκινο 105,5»). Επισήμανε επίσης ότι δεν αμφισβητείται η ηγεσία του Τσίπρα στον ΣΥΝ λέγοντας μάλιστα, ότι δεν θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος σε ενδεχόμενο έκτακτο συνέδριο. «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έμπαινα στη βάρκα και θα εγκατέλειπα το σκάφος», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και αναφερόμενος έμμεσα στον Αλαβάνο τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν θα περιέφερε ποτέ την παραίτησή του από γραφείο σε γραφείο. Αίσθηση πάντως προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη από το βήμα της ΚΠΕ, ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές σε περίπτωση που προκύψουν παράλογες «απαιτήσεις» από το συμμαχικό σχήμα.

Ο μονόδρομος

«Βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη και πρέπει να λειτουργήσει το ένστικτο συνοχής και αυτοσυντήρησης. Ο μονόδρομος είναι συσπείρωση με σύνθεση απόψεων στο ΣΥΝ, που είναι η βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και άμεση επίλυση του ηγετικού προβλήματος. Χρειαζόμαστε καθαρή συζήτηση με τους συμμάχους στο ΣΥΡΙΖΑ, στο πνεύμα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», ανέφερε (Αlpha 9,89). «Αυτογκόλ», χαρακτήρισε ο κ. Δ. Χατζησωκράτης την απόφαση της ηγεσίας να καταθέσει πρόταση για έκτακτο συνέδριο σημειώνοντας ότι η απόρριψη της πρότασης από την ΚΠΕ αποτελεί «τραυματισμό» για το πρόεδρο του κόμματος. «Πρέπει να επανεξετάσουμε το ζήτημα των συμμαχιών. Οι συμμαχίες δεν είναι παγιωμένες. Σημαντικό είναι και το ζήτημα της συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους» πρόσθεσε («Κανάλι 1»). Αίσθηση επίσης, προκαλεί η παρέμβαση 30 γραμματέων νομαρχιακών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου με υπόμνημα που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ και το οποίο ερμηνεύεται σαν μήνυμα της κομματικής βάσης προς την Κουμουνδούρου προκειμένου να ξεκαθαριστεί οριστικά η «Βαβέλ» του εσωκομματικού τοπίου. Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε ο γραμματέας του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας «Το συμπέρασμα είναι ότι με ικανοποιητικό τρόπο εκφράστηκε η ανησυχία από πολλά μέλη της ΚΠΕ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διάθεση ότι μπορούν να βρεθούν δρόμοι και τρόποι για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση», ανέφερε («Στο Κόκκινο»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή