Παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής

Παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών παρενοχλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, πετώντας πάνω από το Αγαθονήσι. Το πολύ σοβαρό και επικίνδυνο περιστατικό διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης ελικοφόρου αεροσκάφους τύπου ΑΤR-70 των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τη Μυτιλήνη στη Ρόδο. Το αεροπλάνο πετούσε στο FIR Αθηνών, ακολουθώντας τον προκαθορισμένο αεροδιάδρομο, σε ύψος 14.000 ποδών και σε απόσταση 15 μιλίων βορειοδυτικά του Αγαθονησίου, όταν τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 έγινε ορατό, τόσο στον κυβερνήτη του ATR όσο και σε ορισμένους από τους επιβάτες.

Ο πιλότος ανέφερε στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το τουρκικό F-16 πετούσε παράλληλα με το ATR, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας η απόσταση μεταξύ των δύο αεροσκαφών ήταν περίπου 700 – 800 μέτρα. Ακόμη όμως και στη δεύτερη περίπτωση, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η απόσταση είναι μικρή και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της πτήσης και κατ’ επέκταση τη ζωή των επιβατών του ATR. Το τουρκικό F-16 συμπεριλαμβανόταν στην ομάδα 16 αεροσκαφών, που παραβίασαν το ελληνικό FIR και έκαναν υπέρπτηση στο Αγαθονήσι προχθές.

Αργά χθες το απόγευμα ήλθε η πρώτη επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κ. Γρ. Δελαβέκουρα, έχει γίνει ήδη διάβημα προς την Τουρκία. Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνομίλησε τηλεφωνικώς για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογο της κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Για τους επικίνδυνους ελιγμούς των τουρκικών αεροσκαφών θα ενημερωθούν επίσης η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την ασφάλεια των πτήσεων Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε επίσης ότι «οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδια και οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα». Οπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, το περιστατικό της Δευτέρας επιβεβαιώνει την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις. Σύμφωνα με αυτή, όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν, δίχως νωρίτερα να έχουν υποβάλει -ως οφείλουν- σχέδιο πτήσης, προκαλούν κινδύνους για την πολιτική αεροπλοΐα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή