Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση κατέρρευσε»

Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση κατέρρευσε»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς καμιά αναφορά στη μομφή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγούσε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εν μέσω της οικονομικής κρίσης λόγω της στάσης του στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, αντέδρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στην ανακοίνωση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Στη δήλωση στην οποία προέβη, λίγη ώρα μετά από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν επιλογή του κ. Καραμανλή, αλλά αποτέλεσμα του πλήρους αδιεξόδου, στο οποίο είχε οδηγηθεί η κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε. Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή εμπιστοσύνης δύο φορές στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή την εντολή, όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Καραμανλή ότι υπεύθυνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι η διεθνής οικονομική κρίση. «Εχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για τη βαθιά κρίση που περνά σήμερα η χώρα», ανέφερε για την κυβέρνηση ο Παπανδρέου

Επίσης, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, που εμμέσως πλην σαφώς προσωποποίησε το διακύβευμα των εκλογών στο δίπολο «Καραμανλής ή Παπανδρέου», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεύρυνε τον διλημματικό χαρακτήρα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οπως υποστήριξε, «σήμερα, δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα. Αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, αντιλήψεις και επιλογές. Μια νεοσυντηρητική επιλογή, πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης της χώρας -που μας έφερε στη σημερινή κρίση- και από την άλλη, η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας. Βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου».

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη βούληση να συγκρουστεί «με κάθε κατεστημένο», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συναινέσεων. «Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί» υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.

Σύσκεψη

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί σύσκεψη των κοινοβουλευτικών και πολιτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ τα περισσότερα κορυφαία στελέχη μέχρι και αργά χθες το μεσημέρι εκτιμούσαν ότι τελικώς ο πρωθυπουργός θα προέκρινε τη λύση του ανασχηματισμού και όχι των πρόωρων εκλογών, με δεδομένη τη διεύρυνση της δημοσκοπικής διαφοράς εις βάρος της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη του να επικεντρώσουν στο εξής την αντιπαράθεσή τους με τη Ν.Δ. γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών εμφανίζοντας έτσι το κόμμα τους υπεύθυνο και έτοιμο να κυβερνήσει. «Θα χρειαστούν σοβαρές τομές και εμείς είμαστε εδώ για να οδηγούμε τις εξελίξεις και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, και επιμένουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας καθώς η στάση μας είναι στάση ευθύνης απέναντι στο λαό», είπε και ενδεικτικά ανέφερε την οικογένεια, την αγορά, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους νέους, τις ακάλυπτες επιταγές και τη ρευστότητα ως θέματα στα οποία πρέπει να αναδείξουν τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στη χθεσινή σύσκεψη, τέλος, ο κ. Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει σε τούτη τη συγκυρία να προσεχθούν ιδιαίτερα τα οικονομικά τόσο του κόμματος όσο και των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ άλλα στελέχη τόνισαν την ανάγκη να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή των νέων προσώπων που θα συμπληρώσουν με τους υφιστάμενους βουλευτές τα ψηφοδέλτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή