ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιμετώπιση της κρίσης, το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας

Την ευχή η απόφαση του πρωθυπουργού να υπηρετεί το συμφέρον της χώρας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή στο προεδρικό Μέγαρο χθες το μεσημέρι. Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες ενώπιον των δημοσιογράφων, και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πήρε την απόφασή του «με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον του τόπου». «Ηταν μια απόφαση δική σας. Ελπίζω να εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου», αντέτεινε ο κ. Παπούλιας. Ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, που αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε

Τα δεδομένα και, ιδίως, οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας μας, μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, είναι γνωστές και κοινώς αποδεκτές, τουλάχιστον για εκείνους οι οποίοι αντικρίζουν υπεύθυνα το μέλλον και την προοπτική του Τόπου.

Καίτοι με λιγότερη ένταση απ’ ό,τι, συμβαίνει σε άλλα κράτη – μέλη της Ε. Ε. -και τούτο λόγω της συντονισμένης προσπάθειας της Κυβέρνησης- είναι πλέον αισθητές και στη Χώρα μας οι επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής οικονομικής κρίσης. Επιπτώσεις που επιβαρύνονται από χρόνιες παθογένειες, κυρίως μάλιστα του μεγάλου, εδώ και δεκαετίες, δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένες αποφάσεις

»Ακριβώς όμως για να συνεχισθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα και να αντιμετωπισθεί, με το λιγότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολο, η οικονομική κρίση απαιτείται να ληφθούν, κυρίως για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια, συγκεκριμένες αποφάσεις με την αντίστοιχη προοπτική.

Η λήψη και η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, το περιβάλλον αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και τούτο διότι, με αποκλειστική ευθύνη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στην επανεκλογή Σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα οδηγηθούμε έτσι σε πρόωρες εκλογές, η Χώρα βαδίζει πλέον στο δρόμο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ως τον Μάρτιο του 2010.

Υπό τα δεδομένα αυτά και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2009, με εξουσιοδότησε να Σας προτείνω, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 και την προκήρυξη εκλογών την 4η Οκτωβρίου 2009, για ν’ ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνηση και ν’ αντιμετωπισθεί το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που προεξέθεσα. Επίσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, και με βάση την ίδια εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, Σας προτείνω να συγκληθεί η νέα Βουλή σε Σύνοδο την 14η Οκτωβρίου 2009.

Με εξαιρετική τιμή
Κώστας Καραμανλής»