Χαμηλοί τόνοι από Γ. Παπανδρέου

Χαμηλοί τόνοι από Γ. Παπανδρέου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία φορά δεν ανέφερε το όνομα του κ. Καραμανλή ο κ. Γ. Παπανδρέου φανερώνοντας ότι στην πρώτη τουλάχιστον φάση της προεκλογικής τακτικής του θα αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά μπορεί να διεγείρει τα ανακλαστικά των ψηφοφόρων της Ν. Δ., αυξάνοντας τη συσπείρωσή της. Η επιλογή του να μην πολώσει το κλίμα και να διατηρήσει έτσι το δημοσκοπικό του πλεονέκτημα ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του ομιλίας στο Θησείο με αφορμή την 35ετή επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. «Δεσμεύομαι για ένα νέο μοντέλο ηγεσίας που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία» είπε και δήλωσε «έτοιμος» να ηγηθεί προσωπικά μιας νέας σελίδας για την Ελλάδα, την οποία παρομοίασε με το όραμα του ΠΑΣΟΚ το 1974, το 1981 και το 1993.

Το όραμά του

Με το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Παπανδρέου όχι μόνον απέφυγε τις οξείες επιθέσεις στη Ν. Δ. που συνήθιζε στο παρελθόν, αλλά αποσιώπησε πλήρως και τη διελκυστίνδα της προεδρικής εκλογής για την οποία τον ενεκάλεσε ο κ. Καραμανλής αιτιολογώντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να περιγράψει -με γενικό τρόπο- το δικό του όραμα, όταν αναλάβει την εξουσία, μιλώντας για «ένα νέο μοντέλο ηγεσίας που πρώτη θα δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες» και μια «νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γνωρίζω ότι κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη» παραδέχθηκε, αλλά δήλωσε αποφασισμένος «το πρώτο βήμα να γίνει από την πολιτική ηγεσία» και υπογράμμισε την τόλμη του «να σπάσουμε κατεστημένα, νοοτροπίες και αντιλήψεις που κρατάνε την Ελλάδα καθηλωμένη».

«Μπαίνω μπροστά και δεσμεύομαι εκ μέρους όλων εκείνων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης με στόχο την αναδιανομή του πλούτου, την ανασυγκρότηση του κράτους, την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματος», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Μπροστά σε μια κυβέρνηση που φυγομαχεί στα δύσκολα και απέναντι σε μία εξουσία εξαρτημένη από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, δεσμεύομαι για μία ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανέναν» τόνισε και εξήγησε ότι «το πάθος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι για την εξουσία και τις καρέκλες, αλλά για την Ελλάδα».

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε να παρομοιάσει τη σημερινή συγκυρία με αυτήν της ιδρύσεως του ΠΑΣΟΚ το 1974, όταν «μια χούφτα ανθρώπων έμελλε να αλλάξει τον ρουν της πολιτικής μας ιστορίας» και υπενθυμίζοντας ότι στη δεκαετία του ’80 «η χώρα έζησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου σε όφελος των φτωχών, των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης». Αφήνοντας, δε, να εννοηθεί ότι αυτή είναι και η δική του στόχευση μετά την παρένθεση της «νεοσυντηρητικής πολιτικής που συγκέντρωσε την εξουσία στους λίγους και οδήγησε την πολιτική σε εξάρτηση από κάθε είδους μικρό ή μεγάλο συμφέρον -επιχειρηματικό, ιδιωτικό, κομματικό και μιντιακό» εγκαινίασε το σύνθημα «στις 4 του Οκτώβρη θα ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας, χωρίς διακρίσεις. Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, όχι σε κάποιους Ελληνες» ήταν η τελευταία αιχμή του κ. Παπανδρέου στη Ν. Δ. και επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει πλήρως το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση στη ΔΕΘ.

Επιστολή – προτροπή

Η αποφυγή της πόλωσης ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε και ο κ. Γ. Ραγκούσης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με επιστολή – προτροπή του «να διεξαχθεί μια προεκλογική εκστρατεία ήθους, ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού». Τέλος, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει από τις ευρωεκλογές δηλώσει πως δεν θα ξαναμετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ αν δεν αλλάξουν οι όροι διεξαγωγής του και επιφυλάχθηκε η Ιπποκράτους σύντομα να καταθέσει πρόταση για να καταστεί η τηλεοπτική διαμάχη ουσιαστική και ενδιαφέρουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή