Αρνηση Αλαβάνου να εγκαταλείψει την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ

Αρνηση Αλαβάνου να εγκαταλείψει την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της διάλυσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, που μέχρι αργά χθες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Αλέκου Αλαβάνου να εγκαταλείψει την ηγεσία του συμμαχικού σχήματος. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τον Αλαβάνο να δηλώνει στους παριστάμενους εκπροσώπους του ΣΥΝ και των συνιστωσών «πλήρη άγνοια» για τα σενάρια που τον έφερναν να παραιτείται ακόμη και από βουλευτής αποδίδοντας μάλιστα τη σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε σε «κατασκεύασμα εφημερίδων» που στόχο είχαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα είχε κατατεθεί πρόταση, με τον εκπρόσωπο της ΚΟΕ κ. Ρ. Ρινάλντι και της ΔΕΑ Γ. Νταβανέλλο να είναι επικεφαλής, την οποία αποδέχθηκε παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η τρέχουσα πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και εμπεριέχει «μεγάλα ρίσκα» για τον ίδιο.

«Αποδέχομαι την πρόταση να είμαι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Αλαβάνος προσθέτοντας ότι το θέμα της ηγεσίας χρειάζεται να εξεταστεί μετά τις εκλογές από τα οργανωτικά σχήματα που θα προκύψουν από τη συγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμη ότι από την πλευρά του δεν τίθεται θέμα προσωπικών φιλοδοξιών και ότι εάν το ζήτημα που διχάζει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αφορά πρόσωπα, τότε δεν θα είχε πρόβλημα να υπάρξει εξάμηνη μεταβατική προεδρία τρίτου προσώπου.

«Δεν θα είχα πρόβλημα να είναι και η Νάντια Βαλαβάνη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα της εκλογικής συμμαχίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να απεμπολήσει τον θεσμικά κατοχυρωμένο ηγετικό ρόλο. «Δεν αφορά το πρόσωπό μου, εάν θα είμαι επικεφαλής ή όχι, αλλά τις θεσμικές αποφάσεις του ΣΥΝ που προκύπτουν από την ιδρυτική συμφωνία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στην αρχή «επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ». Στη θυελλώδη συνεδρίαση εξετάστηκαν δύο ακόμη προτάσεις. Της ΑΚΟΑ, με τον κ. Γιάννη Μπανιά να προτείνει επικεφαλής τρίτο πρόσωπο, που όμως δεν θα ανήκει στον ΣΥΝ, καθώς και της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου από τους «Ανένταχτους», που ουσιαστικά ζήτησε να παρακαμφθεί για την ώρα το θέμα του επικεφαλής και να συμμετέχουν στο εκλογικό ψηφοδέλτιο τόσο ο Αλέκος Αλαβάνος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι αργά το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ενώ ανοιχτό παρέμενε το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως το Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ για να πάρει οριστικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή