Η ευρωκάλπη οδήγησε στην 4η Οκτωβρίου

Η ευρωκάλπη οδήγησε στην 4η Οκτωβρίου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H άποψη ότι οι εκλογές το φθινόπωρο αποτελούν μονόδρομο άρχισε να σχηματοποιείται στη σκέψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από τον Ιούνιο. Οι κάλπες των ευρωεκλογών είχαν καταδείξει με ακρίβεια την πορεία φθοράς που τον τελευταίο χρόνο ακολουθούσε η Ν.Δ., ενώ κάθε μέρα που περνούσε, ο κ. Καραμανλής εδραίωνε όλο και περισσότερο την πεποίθηση ότι λύσεις όπως αυτή του σαρωτικού ανασχηματισμού θα επέφερε ισχνά επικοινωνιακά αποτελέσματα και νέο κύκλο εσωστρέφειας στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Τότε, όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εισηγήσεις που του είχαν κάνει κορυφαίοι υπουργοί πριν από την αναμέτρηση για την ευρωκάλπη, άρχισε να σχεδιάζει την εκλογική του στρατηγική. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και η επανάληψη σκηνών από το παρελθόν, με την κρατική μηχανή να μην κατορθώνει να αναχαιτίσει έγκαιρα την πύρινη λαίλαπα -έστω κι αν αποφεύχθηκαν τα χειρότερα- προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά για λίγο.

Σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, ο κ. Καραμανλής είχε επιστρέψει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι θνησιγενής και θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα του οποίου ηγείται.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, εκ των ελαχίστων που είχαν ουσιαστική πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, διαβεβαιώνουν ότι το κύμα αντιδράσεων που αιφνιδίως έκανε την εμφάνισή του από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας φόρτισε αρνητικά την ατμόσφαιρα, αλλά δεν μετέβαλαν την άποψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως φάνηκε και από την επιλογή που έκανε τον Δεκαπενταύγουστο να επισκεφθεί την Κομοτηνή και όχι κάποιο νησί για να συνδυάσει ολιγοήμερη ξεκούραση, είχε λάβει τις αποφάσεις του.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο κύβος ερρίφθη και τυπικά, αλλά οι μόνοι που φαίνεται ότι το γνώριζαν με ασφάλεια ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο σύμβουλός του κ. Γ. Λούλης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γ. Ανδριανός, ο διευθυντής του γραφείου του Γιανν. Αγγέλου και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Λευτ. Ζαγορίτης, ο οποίος, αν και διαφωνούσε με την επιλογή, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού είχε ξεκινήσει τον αγώνα για την αναζήτηση νέων προσώπων για τα ψηφοδέλτια.

Στους υπουργούς που ενημερώθηκαν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό και όχι από τις τηλεοράσεις περιλαμβάνονται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή