Ηταν μονόδρομος για τον Καραμανλή

Ηταν μονόδρομος για τον Καραμανλή

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τολμηρή χαρακτηρίζει την απόφαση του Κ. Καραμανλή να στηθούν κάλπες, ο υπουργός Παιδείας και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας Αρης Σπηλιωτόπουλος, εξηγώντας πως «με τους όρους που ασκεί ο πρωθυπουργός πολιτική, οι κάλπες ήταν και μονόδρομος». Ο ίδιος αρνείται ότι η επιλογή του πρωθυπουργού συνιστά απόδραση και σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε το έργο μας», χρόνο που στέρησε από την κυβέρνηση η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα των «καθαρών ψηφοδελτίων» και θεωρεί… οικογενειακό καυγαδάκι όσα έγιναν για την ημερομηνία των εκλογών. Οσο για την «επόμενη ημέρα» δηλώνει «δίνουμε τη μάχη με σκοπό να την κερδίσουμε, αυτό είναι μονόδρομος για μας. Η επόμενη μέρα, δεν μπορεί να μας αφορά. Και κυρίως δεν είμαστε εμείς που θα την προσδιορίσουμε. Θα την προσδιορίσει ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει στην κυβέρνηση».

– Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου εκλογές. Το επιχείρημα, μάλιστα, είναι ίδιο με αυτό του 2007, η κατάσταση της οικονομίας. Γιατί οι πολίτες να πεισθούν ότι θα πράξετε τώρα όσα δεν υλοποιήσατε τα προηγούμενα χρόνια;

– Γιατί αυτοί ήταν οι στόχοι μας. Και αυτοί δεν υλοποιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζονται χρόνος, πείσμα και αντοχές. Είμαστε σε αυτόν τον δρόμο. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση αλλά χρειαζόμαστε άλλα δύο χρόνια. Την τετραετία που θα διανύαμε μέχρι το 2011, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αυτός ο χρόνος, αλλά και μεγάλο μέρος από τον προηγούμενο, εδώ και πολλούς μήνες χάθηκε επειδή το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να χειριστεί εντελώς εξωθεσμικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως, αν είχαμε αυτόν τον χρόνο, οι πολίτες είναι βέβαιο ότι θα μας αξιολογούσαν θετικά. Και πιστεύω ότι μετά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα κάνουν. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από αποφασιστικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που για να επιτύχουν χρειάζονται την απαραίτητη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Μια συναίνεση που σήμερα δεν υπάρχει. Συνεπώς οι εκλογές δεν είναι για μία ακόμη τετραετία. Αλλά για να ολοκληρώσουμε το έργο της τετραετίας για την οποία μας ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν επιτρέπει να την εξαντλήσουμε.

– Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για… απόδραση. Μήπως μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων η κυβέρνηση αναζητούσε αφορμή για μία ηρωική έξοδο από την επίφοβη πλειοψηφία των 150 βουλευτών;

– Με συγχωρείτε, αλλά αν έχετε δίκιο θα είχαμε «αποδράσει» νωρίτερα και με καλύτερες συνθήκες. Ελπίζαμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε στάση και θα σεβόταν την τετραετία που μας ψήφισαν οι πολίτες το 2007. Δυστυχώς όμως δεν το έκανε. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός, πήρε μια εξαιρετικά δύσκολη προσωπική απόφαση. Προφανώς δεν μπορούσε να δεχθεί ότι πορεύεται στο έργο του με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2010. Είναι μία προσωπική απόφαση τόλμης και αξιοπρέπειας.

– Θα επιμείνω στις πρόωρες εκλογές γιατί γνωρίζω ότι δεν υπήρξατε από τους ένθερμους υποστηρικτές τους.

– Κοιτάξτε, στο θέμα αυτό πάντα μιλούσα και μιλάω θεσμικά. Εχω ταχθεί πολλές φορές, από το 2000 ακόμη, υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της τετραετίας ως απόλυτο πολιτικό χρόνο για την ζωή μιας κυβέρνησης, που μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να παρακαμφθεί. Και η παρούσα συγκυρία δεν είναι παρά η τρανή απόδειξη ότι, εάν αυτό είχε θεσμοθετηθεί, σήμερα δεν θα ζούσαμε τον απόλυτο λαϊκισμό από πλευράς του ΠΑΣΟΚ που επιφέρει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές ζημίες. Ως εκ τούτου, η στάση του πρωθυπουργού υπήρξε τολμηρή αλλά, με τους όρους που ασκεί ο πρωθυπουργός πολιτική, ήταν και μονόδρομος.

– Μονόδρομος αλλά με πολλές αντιδράσεις. Εγινε λόγος για αυτοκτονία, υπήρξαν καταγγελίες για προσωπικές στρατηγικές στελεχών. Τι είναι αυτό που μπορεί να ανατάξει το κλίμα;

– Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Και στις δύσκολες αποφάσεις λογικό είναι, στις μεγάλες οικογένειες, να υπάρχουν και να ακούγονται όλες οι απόψεις. Τώρα υπήρξαν αποφάσεις και στις αποφάσεις δεν κοιτάς πίσω. Κοιτάς μπροστά και δίνεις τη μάχη στοιχισμένος, συντεταγμένος, με στόχο την επιβράβευση της πολιτικής σου από την πλειοψηφία. Και αυτό κάνουμε. Ολοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε.

– Στην προσπάθεια αυτή εντάσσετε και την περίφημη κάθαρση στα ψηφοδέλτια του κόμματος;

– Τα ψηφοδέλτια θα είναι ψηφοδέλτια νίκης. Αλλά η κατάρτισή τους είναι έργο των οργάνων και του προέδρου του κόμματος.

– Ενδεικτικό του κλίματος στη Ν.Δ. είναι ότι «άνοιξε» και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Προχθές ο κ. Μιχ. Λιάπης προέβλεψε παρατεταμένη κρίση. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές θεωρείτε πως μία ήττα θα αποτελεί αποδοκιμασία και λόγο παραίτησής του;

– Δίνουμε τη μάχη με σκοπό να την κερδίσουμε. Αυτό είναι μονόδρομος για μας. Η επόμενη μέρα, δεν μπορεί να μας αφορά. Και κυρίως δεν είμαστε εμείς που θα την προσδιορίσουμε. Θα την προσδιορίσει ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει στην κυβέρνηση.

– Μετά τον αιματηρό περυσινό Δεκέμβριο, αναλάβατε το υπουργείο Παιδείας. Δεν είχατε αντιδράσεις αλλά δεν είχατε και αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση που έμεινε στη μέση και στο θέμα των κολεγίων.

– Δεν έχετε δίκιο. Αποτέλεσμα υπάρχει και είναι πασίδηλο ότι η ολοκλήρωση του διαλόγου έφτανε στο τέλος της. Προσωπικά, θεωρώ ότι και η εκπαιδευτική ειρήνη που περιγράψατε υπήρξε κατάκτηση αν αναλογιστούμε το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που επικρατούσε τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και, άρα, μόνο στη μέση δεν βρίσκεται. Από εκεί και έπειτα, σημασία δεν έχει εάν το αποτέλεσμα φανεί υπό τον έναν υπουργό ή τον άλλον. Σημασία έχει να υπάρξει ουσία. Και αυτή η ουσία δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα συμφωνούν η κοινωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα, τα κόμματα και θα είναι προς όφελος των επόμενων γενεών. Και δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Είμαι βέβαιος ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί μέσα στο ίδιο κλίμα εθνικής συνεννόησης, και με δική μας ευθύνη.

– Και μία τελευταία ερώτηση, αλήθεια πιστεύετε στη Ν.Δ. ότι μπορείτε να κερδίσετε τις εκλογές;

– Η μάχη μόλις άρχισε. Και οι μάχες, τουλάχιστον για μένα που ξεκίνησα από χαμηλά, δεν χαρίζονται. Αντίθετα κερδίζονται με αγώνα. Εχουμε μάθει να δίνουμε αγώνες. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Στο τέλος τέλος θα κριθούν προγράμματα, προτάσεις για την οικονομία -αν το ΠΑΣΟΚ έχει- και κυρίως ποιος θα είναι ο κυβερνήτης μπροστά στην οικονομική κρίση. Ποιον θα εμπιστευθούμε. Προσωπικά εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή