ΛΑΟΣ, ενίσχυση από μεταγραφές

ΛΑΟΣ, ενίσχυση από μεταγραφές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη συνεχή είσοδό του στη Βουλή, κάτι που δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένα από τα κόμματα που προέκυψαν ως δορυφόροι των δύο κομμάτων εξουσίας, επιδιώκει και μάλιστα με πολύ καλές πιθανότητες ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Ξεκινώντας ως ένα προσωποπαγές κόμμα -και παραμένοντας σε σημαντικό βαθμό τέτοιο- ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη εξασφάλισε με την επίδοσή του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου την «εγκαθίδρυσή» του στο πολιτικό σκηνικό. Και πλέον, με δεδομένη την κρίση στη Νέα Δημοκρατία, επιχειρεί τη «νομιμοποίησή» του ως παίκτη στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιδίωξε και πραγματοποίησε προσωπικές συναντήσεις με μεσαίου βεληνεκούς στελέχη τόσο από τον κομματικό μηχανισμό της Ρηγίλλης όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις κρατικές υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ. Η δεύτερη κατηγορία στελεχών, μάλιστα, (επικεφαλής οργανισμών, υπηρεσιών κ.ο.κ.) φέρεται να έτεινε ευήκοον ους προς τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η καλή διάθεση μετετράπη, τις τελευταίες ημέρες, σε… πολιτικό έρωτα, αφού η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όχι μόνον στέρησε από τα εν λόγω στελέχη έξι μήνες εργασίας αλλά και ακύρωσε όποια ενδεχομένως σχέδια είχαν για είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το οξύμωρο είναι ότι οι απώλειες για την κυβέρνηση από τις κινήσεις Καρατζαφέρη δεν περιορίζονται σε κάποια πρόσωπα αλλά είναι σημαντικά μεγαλύτερες καθώς τα εν λόγω στελέχη αποτελούσαν «πυρήνες» ρουσφετιών, που πλέον κινούνται προς τον ΛΑΟΣ.

Από τον ίδιο κύκλο συναντήσεων προέκυψαν και οι δύο πρώτες γαλάζιες μεταγραφές που ανακοίνωσε προ ημερών ο ΛΑΟΣ. Του πρώην βουλευτή Α΄ Αθήνας Δ. Κωνσταντάρα (εξελέγη το 2004 αλλά όχι το 2007) και του επί έτη βουλευτή Λάρισας Γ. Γαρουφαλιά. Πρόκειται για βουλευτές που απέτυχαν το 2007 και, προφανώς, γνώριζαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας με τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα είναι ακόμη μικρότερες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ανάλογες μεταγραφικές κινήσεις, όπως η προσχώρηση του επί 20 έτη δημάρχου Βιλίων Κ.Μακρυνόρη, που ανακοινώθηκε χθες αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ιδίως σε περιφέρειες που εικάζεται ότι το κόμμα θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτικές έδρες. Οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρώην Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ρηγίλλης Νίκο Καραχάλιο να εντάσσεται στον ΛΑΟΣ υπήρξαν αβάσιμες, ωστόσο το φλερτ με τον παραιτηθέντα Γιάννη Μανώλη εξακολουθεί.

Ο στόχος του ΛΑΟΣ στην επικείμενη αναμέτρηση είναι να υπερβεί κατά πολύ το 3,80% των εκλογών του 2007 και να αυξήσει, ως αποτέλεσμα, την κοινοβουλευτική δύναμη των 10 βουλευτών. Εκτιμήσεις για διψήφια ποσοστά κρίνονται υπεραισιόδοξες ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος, που όμως δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να διεκδικήσουν ακόμη και την τρίτη θέση με ένα ποσοστό μεταξύ 7-9%.

Ωστόσο, η πίεση από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να είναι ισχυρή. Ηδη η Ρηγίλλης προειδοποιεί ότι τον ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τόσο χαλαρά όσο στις ευρωεκλογές, ενώ ήδη αναζητούνται στοιχεία που θα επιδιώξουν να ραγίσουν το φιλολαϊκό και «διαφανές» προφίλ του κ. Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τα γνωρίζει αυτά. Ωστόσο, η αγωνία του δεν αφορά τις επερχόμενες εκλογές αλλά, ουσιαστικά, τις μεθεπόμενες. Εφόσον η Ν.Δ. περάσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΛΑΟΣ θα εμφανίζεται ως ένα δεύτερο «δεξιό» κόμμα αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Και είναι προφανές πως, μόλις η Ν.Δ. επιχειρήσει τη με αξιώσεις επαναδιεκδίκηση της εξουσίας, οι πιέσεις προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη θα είναι ασφυκτικές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή