Με υπευθυνότητα και αισιοδοξία

Με υπευθυνότητα και αισιοδοξία

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου διεξάγονται σε ένα περιβάλλον «εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών για τα κόμματα και την πολιτική» διατυπώνει μέσω συνέντευξης προς την «Κ» ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτει πως «το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται απόλυτα το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και γι’ αυτό θα επιχειρήσει καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο να πείσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα ρεύμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αισιοδοξίας». Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και παραθέτει επτά τομείς στους οποίους θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα «πέσει στην παγίδα της πόλωσης και της κούφιας συνθηματολογίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Ν.Δ.».

– Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο μια άκρως «επιθετική» τακτική έναντι της κυβέρνησης με σκληρές επιθέσεις και απουσία κάθε ψήγματος συναίνεσης και με διαρκές το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Σας προβληματίζει με δεδομένο το εύρος των προβλημάτων της χώρας, ότι η Ν.Δ. νομιμοποιείται πλέον να πράξει το ίδιο ως αντιπολίτευση;

– Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί ωριμότητα, ρεαλισμό και νηφαλιότητα από όλους μας. Η Ν.Δ. οφείλει πρωτίστως να απολογηθεί για την παρατεταμένη μεταολυμπιακή οικονομική κατηφόρα στην οποία οδήγησε τη χώρα εδώ και έξι χρόνια. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση α) πρωτοφανούς υπερχρέωσης κράτους και ιδιωτών, με συνολικό χρέος Δημοσίου, επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αγγίζει τα 600 δισ. ευρώ, β) κατάρρευσης των εσόδων του κράτους και έκρηξης των δαπανών γ) αρνητικής ανάπτυξης, με ρυθμό στο -0,3% και εκτίμηση έτους στο -1,3%, δ) μείωσης της επενδυτικής προσπάθειας με τις καθαρές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να έχουν υποδιπλασιαστεί από το 2004, ε) φθίνουσας παραγωγικότητας της εργασίας, από μέσο όρο αύξησης 4% ετησίως το 2009 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 0,25%. Υπ’ αυτές τις συνθήκες αυτό που σίγουρα μας προβληματίζει έντονα είναι το λεηλατημένο οικονομικό τοπίο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας.

– Ο κ. Καραμανλής αιτιολόγησε την προσφυγή στις κάλπες επικαλούμενος την ανάγκη να αποφύγει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έσπευσε ένα χρόνο πριν από την προεδρική εκλογή να δηλώσει ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και δεν ανέμενε να το πράξει τον προσεχή Φεβρουάριο;

– Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κ. Καραμανλής ήταν ένας απόλυτα αδρανής πρωθυπουργός που εδώ και μήνες μάλιστα τα στελέχη της παράταξής του τον καλούσαν να κάνει κάτι. Το ΠΑΣΟΚ απλά άνοιξε τα χαρτιά του έγκαιρα και υπεύθυνα σε ένα θέμα.

– Οι δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές δεν καταγράφουν δυναμική του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποσυσπείρωση της Ν.Δ. Πού το αποδίδετε και πώς μπορεί τον μήνα που απομένει να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ δυναμική αυτοδυναμίας;

– Πρέπει να παλέψουμε σκληρά για να κερδίσουμε την ψήφο των πολιτών. Κανένα κόμμα δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτό τον κανόνα. Οι φετινές εκλογές διεξάγονται σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών για τα κόμματα και την πολιτική. Οι πολίτες έχουν καεί από τις υποσχέσεις και έχουν χορτάσει από τα μεγάλα λόγια των κομμάτων. Το εκλογικό σώμα δεν είναι δεδομένο. Το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται απόλυτα το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και γι’ αυτό θα επιχειρήσει καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο να πείσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα ρεύμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αισιοδοξίας, εξηγώντας εκτενώς ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, και διατηρώντας ένα νηφάλιο πνεύμα. Δεν θα πέσουμε στη παγίδα της πόλωσης και της κούφιας συνθηματολογίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Ν.Δ.

– Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα διερευνήσει το ΠΑΣΟΚ τις δυνατότητες συνεργασίας είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή θα προκαλέσει νέες εκλογές;

– Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει, αγωνίζεται και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει την αυτοδυναμία. Και ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο, έχουμε δεσμευτεί να αναζητήσουμε συναινέσεις και συνεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

– Με δεδομένο ότι υποστηρίζετε -και προσωπικά- ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν επιβάλλεται να παρουσιάσετε άμεσα ένα αναθεωρημένο κυβερνητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην κρίση, και χωρίς τις «παροχές» για τις οποίες είχατε δεσμευθεί το 2007;

– Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ήδη, εδώ και ένα χρόνο, ένα σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Τους βασικούς άξονες του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση θα επαναλάβει και θα εξειδικεύσει περαιτέρω ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ και στη συνέχεια αυτοί θα αποτυπωθούν και γραπτώς στο νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου και κάτω από τη σημερινή συγκυρία πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για:

α. Μία νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ώστε να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

β. Στήριξη των καταναλωτών και των δανειοληπτών έτσι ώστε να τονωθεί η ιδιωτική κατανάλωση που σήμερα έχει υποδιπλασιαστεί.

γ. Τόνωση της αγοράς και στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον βασικό επιχειρηματικό ιστό της ελληνικής οικονομίας, απασχολούν το 57% των μισθωτών και σήμερα συνθλίβονται.

δ. Στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και συγκεκριμένα την ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση.

ε. Αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

στ. Δημοσιονομική προσαρμογή.

ζ. Επένδυση στην πράσινη οικονομία και την καθαρή ενέργεια ως βασικού αναπτυξιακού εργαλείου.

Θέλω σ’ αυτό το σημείο να τονίσω ότι τίποτα δεν θ’ αλλάξει, καμιά σοβαρή πολιτική δεν θα πιάσει τόπο, αν δεν έχουμε ένα κράτος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Ενα ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος που σχεδιάζει, ελέγχει, έχει τη δύναμη και τη βούληση να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών του. Κι όχι ένα κράτος διογκωμένο, συγκεντρωτικό, σπάταλο, πελατειακό.

– Συμφωνείτε με την άποψη στο κυβερνητικό σχήμα να περιληφθούν και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ;

– Η εκλογική μάχη είναι υπόθεση όλων μας. Η αυριανή κυβέρνηση είναι υπόθεση του Γιώργου Παπανδρέου.

– Οι εκλογές  εκ των πραγμάτων «αποσυνδέθηκαν» από τον πρόσωπο του κ. Κάρολου Παπούλια. Θα είναι αυτός η πρότασή σας για την Προεδρία τον προσεχή Μάρτιο, ή είναι πιθανό το κόμμα σας να εξετάσει και άλλα πρόσωπα;

– Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Κ. Παπούλια για την Προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή