Νέο σίριαλ στην έκδοση Χριστοφοράκου

Νέο σίριαλ στην έκδοση Χριστοφοράκου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To εφετείο του Μονάχου «άναψε» εκ νέου το «πράσινο φως» για την παράδοση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές με βάση το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά την υπογραφή της σύμβασης του συστήματος C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το εφετείο αποφάσισε ταυτόχρονα, παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, να παρατείνει την κράτηση του κ. Χριστοφοράκου. Η χθεσινή εξέλιξη φέρνει τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas και τους δικηγόρους του σε μία περίεργη θέση: Αν και πηγές του εφετείου είχαν χαρακτηρίσει το δεύτερο ένταλμα σύλληψης ασαφές, εν τούτοις δεν το κρίνουν. Παρά το γεγονός ότι το ενταλμα εκδόθηκε στις 26 Ιουλίου 2009 και η υπογραφή της σύμβασης χρονολογείται από τις 19 Μαΐου 2003, η παραγραφή, σύμφωνα με την ερμηνεία του εφετείου, αρχίζει από τότε που προκλήθηκε η ζημιά. Οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου υποστηρίζουν ότι ο χρόνος στον οποίο παραγράφεται η πράξη αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και δεν έχει σχέση με τον χρόνο στον οποίο επήλθε η ζημιά. Οι δικαστές του εφετείου δέχονται ότι ο κ. Χριστοφοράκος διέπραξε αδίκημα με τη χρήση «ψευδών παραστάσεων». Η Γερμανίδα ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ – Χεσλ είχε δεχθεί πως κάτι τετοιο θα σήμαινε ότι η Siemens είναι μία εταιρεία εξειδικευμένης απάτης. Ο εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας Αλφονς Ομπερμάγιερ είπε στην «Κ» ότι «δεν παίζει κανένα ρόλο τι εκανε η Siemens, αλλά ο κ. Χριστοφοράκος ως άτομο». Οι συνήγοροι του τελευταίου υποστηρίζουν ότι τη σύμβαση -και αυτό είναι αλήθεια- υπέγραψε η θυγατρική με τον κύριο εργολάβο της κοινοπραξίας, τη Saic, και έγινε δυνατή έπειτα από σχετική εγγύηση της μητρικής Siemens AG ότι το έργο θα παρεδίδετο στην ώρα του και τεχνικά πλήρες.

Θα προσβάλει την απόφαση του εφετείου

Ο κ. Στέφαν Κουρσάβε είπε χθες στην «Κ» ότι θα προσβάλει και αυτήν την απόφαση του εφετείου στο συνταγματικό δικαστήριο. Ταυτόχρονα πηγή της εισαγγελίας του Μονάχου διευκρίνιζε ότι η εισαγγελία επιμένει στην εκδοχή της, όπως καταγράφηκε στο ένταλμα επιβολής της ποινής της κ. Μπόιμλερ, ότι ο κ. Χριστοφοράκος δωροδόκησε «αξιωματούχους μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας» (σ. σ. της Ελλάδας) για το σύστημα ασφάλειας χωρίς να διαπράξει το αδίκημα της απάτης. Η εισαγγελία του Μονάχου τον δίκασε για άλλα πραγματικά περιστατικά από εκείνα που αναφέρονται στο δεύτερο ευρωπαϊκό ενταλμα σύλληψης του κ. Ζαγοριανού.

Οι δικογραφίες Patriot και ΕΡΜΗΣ που αφορούσαν και την εταιρεία EADS μπήκαν στο αρχείο για λόγους παραγραφής και από ελλειψη στοιχείων. Ο κ. Φιλίππος Σπυρόπουλος διευκρίνισε στην «Κ» ότι ουδέποτε είχε πάρει μέρος στη συναντηση του κ. Λιάπη με τον κ. Χριστοφοράκο τον Ιούλιο του 2004, όπως ανέφερε έγγραφο της Siemens Hellas που επικαλέστηκε η «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή