Οικονομική ενίσχυση 4,5 εκατ. στα κόμματα της Ευρωβουλής

Οικονομική ενίσχυση 4,5 εκατ. στα κόμματα της Ευρωβουλής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «προίκα» 4,5 εκατομμύρια ευρώ, αναλογικώς κατανεμημένα στα έξι κόμματα που ανεδείχθησαν στις ευρωεκλογές, και αυξημένο τον χρόνο προβολής των «μικρών» κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά με λιγότερες υπαίθριες διαφημίσεις, θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας εν όψει της αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Χθες κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και ο χρόνος προβολής των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο, ενώ κοινές ήταν και οι απόψεις των εκπροσώπων της Διακομματικής για το ύψος της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 5% ο χρόνος παρουσίας των μικρών κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα (από 20% στο 25%) λόγω του ότι αυξήθηκαν και τα κόμματα, μετά την είσοδο των Οικολόγων Πράσινων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ετσι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν το 37,5% έκαστο και το υπόλοιπο 25% θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι) ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις ευρωεκλογές.

Εξαίρεση

Οσον αφορά τα χρήματα που θα λάβουν ως εκλογική χρηματοδότηση τα κόμματα, αυτά θα αντιστοιχούν στο 0,13 της χιλίοις επί των εσόδων του προϋπολογισμού (και μάλιστα το 60% θα δοθεί σε αυτήν τη φάση και το 40% μετά τις εκλογές) και η δαπάνη θα κατανεμηθεί κατ’ αναλογία των αποτελεσμάτων που έφεραν τα κόμματα στις εκλογές του 2007. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με βάση το ποσοστό τους στις ευρωεκλογές.

Να σημειωθεί ότι επίκειται άλλη μία (τουλάχιστον) συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχουν πλέον ανακηρυχθεί και τα υπόλοιπα κόμματα, εκείνα δηλαδή που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Βουλή και θα ρυθμιστούν επιμέρους θέματα τα οποία αφορούν τη δική τους προβολή. Σε εκκρεμότητα μένει και ο τρόπος προβολής των 11 εκπροσώπων (έκαστος για κάθε συνιστώσα) του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μένει να ρυθμίσει ο ίδιος ο Συνασπισμός με εσωτερικές διαδικασίες το πρόσωπο που θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου, ρόλο τον οποίο προβλέπει η νομοθεσία.

Για όργιο προσλήψεων έκανε λόγο αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης της Διακομματικής ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος δήλωσε ότι «τις τελευταίες πέντε ημέρες και εν όψει εκλογών, η Νέα Δημοκρατία έχει επιδοθεί σε όργιο προσλήψεων». Παράλληλα ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση του κόμματός του για μείωση των εκλογικών δαπανών. Δυσαρεστημένος από τον χρόνο προβολής του κόμματός του δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αν. Σκυλάκος, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων Ανταρσία και Οικολόγοι Πράσινοι μίλησαν για αντισυνταγματική εκτροπή, αφού δεν εκπροσωπήθηκαν στην πρώτη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή