ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 126η ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Η Μποτσουάνα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»

Η Μποτσουάνα έγινε η 126η χώρα, που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η ΠΓΔΜ και η Μποτσουάνα (χώρα της Ν. Αφρικής με 2 εκατ. κατοίκους και σημαντικός εξαγωγέας διαμαντιών) σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, υπογράφοντας κοινό ανακοινωθέν και τα σχετικά έγγραφα υπέγραψαν οι επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη. Οι δύο πρέσβεις ενημέρωσαν επίσης με γραπτή τους δήλωση τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ και συμφώνησαν να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο μήνα, η ΠΓΔΜ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το συνταγματικό της όνομα, με το πριγκιπάτο της Ανδόρας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Καθυστερούν λόγω εκλογών

Οι υποχρεώσεις των τυπογραφείων να εκτυπώσουν προεκλογικό υλικό καθυστερεί την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων. Αυτό ανέφεραν χθες τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, μέχρι στιγμής έτοιμο είναι το 70% των σχολικών βιβλίων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Το πρόβλημα είναι οξύ στα Επαγγελματικά Λύκεια όπου έτοιμο είναι περί το 60% των τίτλων. Επίσης, η ετήσια διχογνωμία του ΥΠΕΠΘ-Ομοσπονδιών για τις ελλείψεις σε προσωπικό καταγράφεται και φέτος. Η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι θα λείπουν περίπου 4.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, και ότι τα ολοήμερα δημοτικά θα υπολειτουργήσουν τον πρώτο μήνα αφού λείπουν περίπου 8.000 ωρομίσθιοι. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, έχουν προσληφθεί μόλις 1.100 ωρομίσθιοι ενώ απαιτούνται 4.500 ωρομίσθιοι, 4.050 αναπληρωτές στα γυμνάσια και τα λύκεια και επιπλέον 9.000 ωρομίσθιοι για τα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε τις ομοσπονδίες ότι «κατασκευάζουν» στοιχεία για μικροκομματικούς λόγους.

ΖΗΤΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Μήνυμα Ε.Ε. προς Τουρκία

Να στείλει η Ε.Ε. «ένα μήνυμα με το οποίο η Τουρκία να κληθεί να επιδείξει καλή θέληση», ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο κ. Χριστόφιας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία και συναντήθηκε επίσης με τον κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ακόμη ότι στο Κυπριακό «χρειάζεται μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να θέτει τέλος στην κατοχή και η οποία να επανενώσει λαούς και οικονομίες σε ένα ενιαίο κράτος, με μια εδαφική ακεραιότητα, νομική προσωπικότητα, υπηκοότητα». Επανέλαβε εξάλλου πως η Λευκωσία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., προσθέτοντας όμως πως η Αγκυρα πρέπει να δείξει εποικοδομητική στάση. Ο κ. Ναπολιτάνο σημείωσε ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι ένα όντως ενιαίο κράτος και όχι η επικάλυψη δύο κρατών, τα οποία να παραμείνουν όχι μόνο χωριστά αλλά και με μια εχθρική τάση».

ΓΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

«Δράση» κατά Καραμανλή

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αναχαίτιση των καταστροφικών πυρκαγιών εξαπέλυσε χθες η Δράση. Σε ανακοίνωση του κόμματος μνημονεύεται η προχθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού της Ταϊβάν να παραιτηθεί λόγω της βραδείας και ανεπαρκούς αντίδρασης της κυβέρνησης στον τυφώνα Μόρακοτ, που έπληξε πρόσφατα τη χώρα. «Οι τυφώνες, σε αντίθεση με τις πυρκαγιές, είναι ένα αμιγώς φυσικό φαινόμενο», σημειώνει η Δράση και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από δύο καταστροφικές πυρκαγιές, το 2007 και το 2009 που απεκάλυψαν την ασυντόνιστη και ανεπαρκή αντίδραση της κυβέρνησής του, ζητά ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Αλλα ήθη…».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΩΔΙΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Οι οδηγοί να προσέχουν

Εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν χθες στην καλωδιωτή γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα και θα ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εργασίες θα εκτελούνται κατά τις νυκτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 τα ξημερώματα. Οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή παρακαλούνται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις της τροχαίας.

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Αύξηση προσωπικού

Την αύξηση του μόνιμου προσωπικού της Κτηματολόγιο ΑΕ αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο ανώτατος αριθμός υπαλλήλων που μπορούν να προσληφθούν από την εταιρεία με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου ορίστηκε από 350 άτομα σε 385, ενώ η διεύθυνση της εταιρείας είχε εισηγηθεί τα 450.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου οδηγήθηκε χθες ένας 70χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Δ.Α.Α. στην Κόρινθο, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Επειτα από έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντος, οι αστυνομικοί του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας βρήκαν και κατέσχεσαν ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος των ρωμαϊκών χρόνων με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση, μία πήλινη κοτιλίσκη του 5ου π.Χ. αι., και ένα πήλινο σφαιρικό αγγείο, με διακόσμηση, του 6ου π.Χ. αι.

ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

Βρέθηκε το 7χρονο αγόρι

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του επτάχρονου αγοριού που αγνοείτο από το μεσημέρι της Δευτέρας. Το αγόρι βρέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο Προφήτης Ηλίας στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης, καλά στην υγεία του, αν και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Παίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή