Η προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ

Η προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής κλίμακας αλλαγές, σε ό,τι αφορά την προβολή από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που εκπροσωπούνται σε Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών – εκπροσώπων κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στα Μέσα την προεκλογική περίοδο, συμπεριλαμβάνονται σε δύο γνωμοδοτήσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα, που ενέκρινε χθες το ΕΣΡ.

Τροποποιήσεις υπάρχουν στον χρόνο μετάδοσης πολιτικών μηνυμάτων κομμάτων και συνασπισμών στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ημερήσιου προγράμματος του κάθε καναλιού, ούτε τα 4 λεπτά ανά ώρα, που διαφοροποιείται ως προς την κατανομή: στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αναλογεί ποσοστό 37,5%, και στα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγους Πράσινους, ποσοστό 25%, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη στις βουλευτικές εκλογές στις 16/9/07. Παρόμοιες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις μεταδόσεις πολιτικών μηνυμάτων στους σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, με τον χρόνο να διαμορφώνεται σε 5 λεπτά της ώρας ημερησίως, και στην ΕΡΑ σε 10 λεπτά της ώρας ημερησίως.

Σύμφωνα με τον Ν. 1730/87, να θυμίσουμε, η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει (και αναμεταδώσει) μια 60λεπτη συνέντευξη για κάθε αρχηγό κόμματος ή συνασπισμό κομμάτων, να αναμεταδώσει στη μεσημβρινή ζώνη μια 60λεπτη συνέντευξη Τύπου αρχηγού και να καλύψει μια προεκλογική συγκέντρωση κάθε κόμματος σε τόπο που θα επιλέξουν. Επίσης, όλοι οι σταθμοί υποχρεούνται να μεταδώσουν τουλάχιστον τέσσερις συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, από 18.00 ώς 01.30. Παράλληλα, προβλέπεται δωρεάν 10 λεπτά χρόνος προβολής του προγράμματος των κομμάτων την εβδομάδα για κάθε κανάλι.

Ως προς τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων ισχύει περίπου ό,τι και το 2007. Η διαφοροποίηση αφορά τις δηλώσεις υπουργών ή υφυπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς τα κόμματα έχουν δικαίωμα απάντησης διά του εκπροσώπου τους, η εμφάνιση του οποίου όμως προσμετριέται εάν είναι υποψήφιος βουλευτής (πλην υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας). Τέλος, είναι δυνατή η επανάληψη της μετάδοσης εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα δελτία ειδήσεων, μέχρι τη 01.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή