Τα κόμματα συμφωνούν σε αλλαγές στο ντιμπέιτ

Τα κόμματα συμφωνούν σε αλλαγές στο ντιμπέιτ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κοινό στόχο, να μην επαναληφθούν τα αρτηριοσκληρωτικά τηλεοπτικά debate του παρελθόντος, τον έθεσαν χθες τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα (Ν. Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι). Απομένει, την προσεχή Δευτέρα, στη δεύτερη και καταληκτική συνάντηση, τα κόμματα να καταλήξουν και στον τρόπο.

Αυτό που μοιάζει δεδομένο είναι ότι στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο θα υπάρξουν δύο τηλεμαχίες, η πρώτη μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών (Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας, Καρατζαφέρης, εκπρόσωπος Οικολόγων) την προσεχή εβδομάδα και η αμέσως επόμενη, την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη χθεσινή Διακομματική στη Βουλή, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ (Μαΐλης και Μεντρέκας) και του ΣΥΡΙΖΑ (Καρίτζης και Σκουρλέτης) εξέφρασαν πλήρη διαφωνία για την τηλεοπτική μονομαχία Καραμανλή – Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να θέσουν τη μη διεξαγωγή της ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο debate όλων. Αλλωστε και ο Ευ. Αντώναρος έσπευσε να σημειώσει ότι η αντιπαράθεση των δύο «ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες της συνάντησης», προσθέτοντας ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει, εν τέλει, αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επικρατέστερων πολιτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το μέχρι και τις ευρωεκλογές σχήμα των παράλληλων μονολόγων, ενώ κοινή θέση την οποία όμως ουδείς ομολόγησε (σ. σ. για προφανείς λόγους προβολής) ήταν ότι, αφού δεν μπορούν να περιορισθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα πρέπει να περιορισθεί ο αριθμός των ερωτώντων δημοσιογράφων. Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η παροχή δυνατότητας στους πολιτικούς αρχηγούς να θέτουν ερωτήσεις ή ακόμη και να σχολιάζουν τις απαντήσεις των συνομιλητών τους. Στην ίδια συζήτηση, ετέθησαν διαφορετικές προτάσεις από τη συμμετοχή ή μη κοινού στην τηλεμαχία, τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων μέσω Διαδικτύου και, φυσικά, τη συμμετοχή δημοσιογράφων όχι μόνον από τα ηλεκτρονικά αλλά και από τα έντυπα μέσα.

Τo debate των δύο

Η μορφή του debate μεταξύ των «6» αναμένεται να επηρεάσει και το φορμά που θα έχει η τηλεοπτική μονομαχία Καραμανλή – Παπανδρέου, στην οποία τα επιτελεία των δύο κομμάτων αποδίδουν πολλά για την τελική έκβαση της μάχης. Ευ. Αντώναρος και Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αναμένεται να συναντηθούν νωρίτερα από την προσεχή Δευτέρα, καθώς σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Αν και οι δύο πλευρές εκτοξεύουν προειδοποιητικά πυρά ώστε «οι τεχνικοί όροι του debate να μην αποτελέσουν πρόφαση για υπαναχώρηση κάποιου εκ των δύο αρχηγών», οι πιθανότητες διεξαγωγής του μοιάζουν περισσότερες από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή