Απώλειες ΠΑΣΟΚ αναμένει η Ρηγίλλης

Απώλειες ΠΑΣΟΚ αναμένει η Ρηγίλλης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία ακόμη ισχυρή ένδειξη της διάστασης απόψεων, που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εκλαμβάνουν οι περισσότεροι στη Ν.Δ. τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Επιπλέον εκτιμούν -ή έστω ευελπιστούν- ότι η χθεσινή εξέλιξη θα δυσχεράνει την προσπάθεια του κ. Γ. Παπανδρέου για περαιτέρω διείσδυση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σημειώνουν ότι η επίδειξη πυγμής εκ μέρους του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν έχει κάποιες επιπτώσεις για το κόμμα του, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για ρηξικέλευθες επιλογές από τον Κ. Καραμανλή. Η τελευταία παρατήρηση είναι σαφές ότι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η διαφαινόμενη συμμετοχή σε αυτό των κ. Εβερτ, Σουφλιά και Σιούφα, η οποία επί της ουσίας καθιστά ανέφικτη την εκπομπή μηνύματος ανανέωσης.

Η επίσημη αντίδραση της Ν.Δ. ήρθε από τον εκπρόσωπο κ. Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος δήλωσε ότι «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί κυρίως με την Οικονομία και σε μία κρίσιμη περίοδο, η παρουσία του κ. Σημίτη, με την εμπειρία που έχει, θα ήταν χρήσιμη».

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων που γίνονται στην κυβερνητική παράταξη, είναι το σχόλιο του υπουργού Παιδείας. Οταν ρωτήθηκε από την «Κ», ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε λυπηρή την εξέλιξη, γιατί, όπως σημείωσε, ο κ. Σημίτης «είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός που κατά τη διάρκεια της θητείας του προετοίμασε την Ελλάδα για είσοδό της στην ΟΝΕ και θα απουσιάζει από την επόμενη Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση». Εκτίμησε, δε, ότι η απουσία του θα είναι επιζήμια για το ΠΑΣΟΚ στον μεσαίο χώρο. Την άποψη ότι θα ήταν χρήσιμη η παρουσία του κ. Σημίτη σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, λόγω της σωρευμένης εμπειρίας του, εκφράζει εξάλλου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στην εσωτερική διάσταση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των «κεντρογενών» και του ηγετικού επιτελείου «που φιλοτεχνεί σοσιαλιστικό προφίλ, με ανεύθυνες εξαγγελίες», αποδίδει την εξέλιξη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος.

Αλλοι υπουργοί και βουλευτές μιλούν για αψυχολόγητη κίνηση του κ. Παπανδρέου και δηλώνουν ότι ριψοκινδυνεύει ένα ρήγμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή που «έχει πρίμα τον αέρα». Πάντως, υπάρχει και μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών που θεωρεί ότι η χθεσινή εξέλιξη επηρεάζει και τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. «Ανεξαρτήτως των όποιων αντιδράσεων, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι η εξέλιξη αυτή, πλην των άλλων, δείχνει την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εκπλήξει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή