Μικρή και ευέλικτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Μικρή και ευέλικτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από το 2004 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου δεσμευόταν πως σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές θα σχημάτιζε ένα μικρό και επιτελικό κυβερνητικό σχήμα με δομή σαφώς διαφορετική από τα υπουργικά συμβούλια, στα οποία είχε συνηθίσει η χώρα επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Σημίτη, αλλά και την τελευταία πενταετία με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Καραμανλή. Η ώρα αυτής της «νίκης» για την Ιπποκράτους φαίνεται να βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά. Ετσι, παρά τις πιεστικές προτεραιότητες του προεκλογικού αγώνα, στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου ήδη διαμορφώνουν το οργανόγραμμα μιας πιθανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, στόχος των εν εξελίξει διεργασιών και διαβουλεύσεων είναι:

Πρώτον, τα «κυβερνητικά κουτάκια» που θα διαμορφωθούν να αναδεικνύουν τις προτεραιότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των Θεσμών, μέχρι την «Πράσινη Ανάπτυξη» και την Κοινωνική Πολιτική.

Δεύτερον, το κυβερνητικό σχήμα να έχει όντως επιτελικό υπουργείο και οι συγχωνεύσεις υπουργείων που θα πραγματοποιηθούν να μην οδηγούν μόνο σε μείωση χαρτοφυλακίων, αλλά να συνοδεύονται από ουσιαστικό «ψαλίδισμα» του αριθμού των υφυπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου εισηγούνται:

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να αλλάξει πλήρως μορφή. Να συγχωνευθούν δηλαδή τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και το νέο υπουργείο που θα δημιουργηθεί να έχει την ευθύνη χάραξης και υλοποίησης της αναπτυξιακής πολιτικής. Και παράλληλα να ιδρυθεί ένα πανίσχυρο υπουργείο Δημοσιονομικής πολιτικής, αρμόδιο για τη διαχείριση τόσο των ευρωπαϊκών κονδυλίων όσο και των φορολογικών αρχών, των εσόδων και δαπανών που διαχειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σήμερα, ώστε, με δεδομένο ότι η οικονομία και η διαχείριση της κρίσης έχουν αναδειχθεί σε βασικό διακύβευμα της αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου, να σηματοδοτηθεί η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το υπερυπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης να «σπάσει» στα τρία και να δημιουργηθούν ανεξάρτητο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας -στο οποίο θα «απορροφηθούν» και αρμοδιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας που θα καταργηθεί- και ενδεχομένως υπουργείο Επικρατείας.

Τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης να συγχωνευθούν και να δημιουργηθεί υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής.

Παράλληλα, με βάση τους υπό εξέλιξη προβληματισμούς, προβλέπεται:

Η δημιουργία υπουργείου Πράσινης Ανάπτυξης στο οποίο είναι πιθανόν να υπαχθεί και ο τομέας της Ενέργειας.

Η δημιουργία υπουργείου Υποδομών, στο οποίο θα υπάγονται τα δημόσια έργα και οι λοιπές υποδομές της χώρας πλην ενδεχομένως των τηλεπικοινωνιών.

Η κατάργηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και η αντικατάστασή του από το υπουργείο Θεσμών, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία του οποίου εξάλλου έχει δεσμευθεί κατ’ επανάληψη εδώ και χρόνια ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο θα υπαχθεί και η έρευνα.

Η υπαγωγή του τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Με τη σημερινή τους μορφή αναμένεται να παραμείνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το «ευαίσθητο» πολιτικά υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ορισμένοι εισηγούνται στον κ. Γ. Παπανδρέου να απορροφηθεί από το υπουργείο «Πράσινης Ανάπτυξης» ή το Οικονομίας. Ομως, υπάρχουν και σκέψεις να παραμείνει ως αυτοτελές υπουργείο, προκειμένου να σηματοδοτηθεί το ειδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο.

Τέλος, ανοικτό παραμένει εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στην ίδρυση υπουργείου Επικρατείας, όπως είχε πράξει κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του ο κ. Κ. Καραμανλής. Πάντως, εάν τούτο συμβεί ο υπουργός Επικρατείας θα έχει την ευθύνη «παρακολούθησης» του κυβερνητικού έργου και θα λειτουργεί ως «σύνδεσμος» του κ. Γ. Παπανδρέου με τους υπουργούς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή