Ανω των 10 δισ. ευρώ το κόστος των παροχών του ΠΑΣΟΚ

Ανω των 10 δισ. ευρώ το κόστος των παροχών του ΠΑΣΟΚ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου και στην πάταξη της φοροδιαφυγής υπόσχεται να αναζητήσει το ΠΑΣΟΚ τους πόρους που απαιτούνται για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει, θα ζητήσει όχι διετή, αλλά τετραετή περίοδο προσαρμογής από την Κομισιόν, θεωρώντας ότι η διετία δεν επαρκεί.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας θα προωθηθούν πέντε νομοσχέδια για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μικρών και χαμηλών εισοδημάτων, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία των δανειοληπτών, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας. Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από τον πληθωρισμό, ενώ το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας και θα φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, που θα προκαλέσει δαπάνη της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης έκτακτη επιχορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στις ευπαθείς ομάδες της χώρας. Οσον αφορά στη φορολογία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής θα φορολογούνται με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού, βέβαια αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία. Ο συντελεστής 40% που επιβάλλεται στα υψηλά εισοδήματα θα διατηρηθεί. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2009 ή του 2010. Οσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας. Επίσης, θα επανέλθει ο Φόρος Κληρονομιών και Γονικών Παροχών με υψηλό, ωστόσο, αφορολόγητο. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Σε βάθος τετραετίας, θα αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ (επιπλέον 4,9 δισ. ευρώ) και για την έρευνα στο 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ επιπροσθέτως).

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου «συνεχίσει να δίνει υποσχέσεις αόριστες, γενικόλογες και ανεδαφικές». Το συνολικό κόστος των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου, φτάνει τα 10,7 δισ. ευρώ ή το 4,2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή