Νέοι λογαριασμοί του κ. Χριστοφοράκου

Νέοι λογαριασμοί του κ. Χριστοφοράκου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές αρχές διαθέτουν στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, άγνωστα στην ελληνική ανάκριση. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της εξέτασης του κ. Χριστοφοράκου από τη Γερμανίδα ανακρίτρια κ. Μπόιμλερ – Χεσλ στις 2, 6, 10 και 15/7 2009, που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ». Στις 6 Ιουλίου 2009 η ανακρίτρια του λέει ότι στη βάση μήνυσης της Dresdner Bank έχει ξεκινήσει εις βάρος του προανακριτική διαδικασία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (σ.σ. μπήκε τελικά στο αρχείο).

Ο κ. Χριστοφοράκος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένος σαν κατηγορούμενος να απαντήσει, λέει στην κ. Μπόιμλερ ότι μία κίνηση 343.000 ευρώ από τη Citibank Ισπανίας στην Dresdner Bank, μία μέρα πριν από την παραίτησή του από τη Siemens, είναι από options μετοχών που «αποτελούσαν μέρος του μισθού του». Από τον ίδιο λογαριασμό πληρώνεται πτήση με ελικόπτερο του μέλους του κεντρικού Δ.Σ. της Siemens Γιόχανες Φελντμάγιερ και 6.500 ευρώ στο μέλος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για την αγορά εισιτηρίων για το Confederation Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην πρώτη περίπτωση, μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο, τον αγώνα Ελλάδας – Βραζιλίας είχαν παρακολουθήσει οι κ. Μ. Λιάπης και Α. Λέτσας. Στον τελευταίο ο κ. Χριστοφοράκος κάνει μία πληρωμή 10.000 ευρώ στις 9 Φεβρουαρίου 2006. Σε ερώτηση της ανακρίτριας, ο κ. Χριστοφοράκος λέει ότι αυτό το ποσό δεν ήταν αμοιβή του κ. Λέτσα για τη λειτουργία της εταιρείας Fairways μέσω της οποίας διακινήθηκαν 1,75 εκατ. ευρώ από τη μητρική Siemens προς τον κ. Χριστοφοράκο. Τελικά στην Ελλάδα έφθασαν μόλις 400 ή 200.000 (σ.σ. κατά τον κ. Χριστοφοράκο). Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens μιλάει για ένα ίδρυμα, που είχε δημιουργήσει στο Λιχτενστάιν με τον τίτλο Aegean Breeze Foundation («Ιδρυμα η αύρα του Αιγαίου»). «Πρόκειται για τον λογαριασμό μου», λέει στην κ. Μπόμλερ. Η διαχείρισή του γίνεται μέσω ενός ιδρύματος στο Μονακό, ο ίδιος ο λογαριασμός βρίσκεται στην Ελβετία.

Το 2005 και ενώ είχαν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί της υπεράκτιας εταιρείας Fairways στη Βασιλεία, η Siemens Hellas προώθησε ένα συμβόλαιο συμβούλων για υπογραφή στην κ. Βέρα Μάγιερ, διάδοχο του κ. Κουτσενρόιτερ, με την υπεράκτια εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Technomid. Ο κ. Χριστοφοράκος στέκεται αντιμέτωπος στην ανάκριση με την από 8/7/2009 εξέταση της κ. Μάγιερ και απαντά στο ερώτημα αν βρισκόταν πίσω από τη σύνταξη του συμβολαίου. «Αυτό το συμβόλαιο συμβούλων, σύμφωνα με όσα θυμάμαι», λέει, «το έστειλε στην κ. Μάγιερ η ομάδα μου και όχι εγώ. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Ποιος βρίσκεται πίσω από τον σύμβουλο (σ.σ. την υπεράκτια εταιρεία) δεν γνωρίζω…». Στην τελευταία του κατάθεση ο κ. Χριστοφοράκος αντιμετωπίζει μία ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία φιλοξενήθηκε από το πρώην μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens κ. Μπάουμαν. Παραδέχεται ότι έμεινε στο σπίτι του, αλλά όχι όταν ανεζητείτο μετά την εναντίον του έκδοση εντάλματος. Ο κ. Μπάουμαν δεν γνώριζε για τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών κομμάτων από τα χρήματα του τζίρου των τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα, πάντα κατά τον κ. Χριστοφοράκο, αυτό «ίσως το είχα πει στον Φόλκερ Γιουνγκ χωρίς να του αναφέρω λεπτομέρειες». Αντίθετα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. φον Πίρερ και άλλα τρία μέλη του Δ.Σ. αγνοούσαν το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή