«Αγκάθια» στο δρόμο για την τηλεμαχία

«Αγκάθια» στο δρόμο για την τηλεμαχία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ευρήματα», όπως ο χωρισμός των έξι δημοσιογράφων, σε δύο ομάδες των τριών, δεν αποκλείεται να διεξαχθεί φέτος το debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, παρά το χθεσινό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ανέλαβε να υποβάλει σήμερα έγγραφη πρόταση στα πέντε κόμματα, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τη διεξαγωγή του debate. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ότι Ν. Δ. και ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να διατηρήσουν το ισχύον παρωχημένο φορμά των παράλληλων μονολόγων, ενώ αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό στοιχείο διαφωνίας αποτέλεσαν οι θέσεις του ΚΚΕ να υποβάλλονται κοινές ερωτήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν ο ένας στον άλλο ερωτήσεις. Το πρώτο αίτημα απερρίφθη τόσο από τον Ευ. Αντώναρο όσο και από τον Γ. Παπακωνσταντίνου του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να τεθούν τα ίδια ερωτήματα σε όλους (π. χ. το ερώτημα «τι θα πράξετε αν χάσετε τις εκλογές» έχει έννοια για τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς, όχι όμως απαραίτητα και για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς) ενώ με επιφύλαξη αντιμετωπίζεται και το σενάριο υποβολής ερωτήσεων από τους ίδιους τους αρχηγούς αφού, προφανώς, όλες θα απευθύνονται στους Κ. Καραμανλή, κυρίως, και Γ. Παπανδρέου, δευτερευόντως.

Ζητούμενο αποτελεί και η μείωση της διάρκειας του debate, το οποίο τον Ιούνιο διήρκεσε 144 λεπτά και πλέον θα προστεθούν και οι Οικολόγοι, ενώ αν υπάρχει και δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους ίδιους τους αρχηγούς, ο χρόνος θα προσεγγίσει τις 4 ώρες. Είναι, πάντως, πιθανό να χωριστούν οι δημοσιογράφοι σε δύο ομάδες (τρεις και τρεις), προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος υποβολής των ερωτήσεων και, ταυτοχρόνως, να ικανοποιηθούν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας που δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν μη στέλνοντας εκπρόσωπο. Στη συζήτηση ετέθη και το ενδεχόμενο να προβλεφθεί παρουσία κοινού με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

Η γραπτή πρόταση που θα υποβάλει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να κινήσει έναν νέο κύκλο συνεννοήσεων προκειμένου να βρεθεί σημείο συμφωνίας για τη διεξαγωγή του debate, αν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της κ. Αλέκας Παπαρήγα. Ενδεχόμενη απουσία της δεν αποκλείεται να «τινάξει στον αέρα» το debate, αφού και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε να μη συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν παρευρίσκονται όλοι οι αρχηγοί.

Ως προς την τηλεοπτική μονομαχία Καραμανλή – Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος έθεσε ζήτημα διεξαγωγής περισσοτέρων της μιας τηλεοπτικών συζητήσεων. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηγετών με μόνο έναν δημοσιογράφο σε ρόλο συντονιστή, ζητώντας εκ νέου την παρουσία και συμμετοχή κοινού στη συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή