Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Επικρατείας της Ν.Δ. παρά τις πιέσεις για ανατροπές

Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Επικρατείας της Ν.Δ. παρά τις πιέσεις για ανατροπές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδωμένο» μοιάζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πιθανότατα θα ανακοινωθεί την Κυριακή, αν και όσο περνούν οι μέρες εντείνονται οι αντιδράσεις της οργανωμένης βάσης, κυρίως για την τοποθέτηση του Μ. Εβερτ, αλλά και η απαίτηση για εκπομπή μηνύματος ανανέωσης και μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες οριστικοποιήθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου της νυν επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. κυρίας Μαρ. Γιαννάκου, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε «στρατευτεί» από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συντονίσει τη μάχη των Ευρωεκλογών. Κατά τις ίδιες πηγές, χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κάλεσε την κ. Γιαννάκου στο γραφείο του και την ενημέρωσε για την απόφασή του να την τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση. Παρότι ορισμένες πηγές εμφανίζουν ως δεδομένη την τοποθέτηση του κ. Εβερτ στην κορυφή της πυραμίδας του ψηφοδελτίου Επικρατείας, άλλα στελέχη δεν αποκλείουν είτε να τεθεί επικεφαλής η κυρία Γιαννάκου είτε να υπάρξει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μία ανατροπή στα όσα μέχρι σήμερα εμφανίζονται ως δεδομένα. Ολοι, ωστόσο, προεξοφλούν τη συμμετοχή στη δεύτερη θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και στην τρίτη θέση του προέδρου της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα, ενώ πολύ πιθανή έως δεδομένη εμφανίζεται και η συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγ. Αντώναρου. Τόσο ο κ. Σουφλιάς όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε μεταξύ τους διαγκωνισμός για τη σειρά κατάταξης. Τις τελικές του προθέσεις, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Κ». Σε αυτήν, ουσιαστικά, «φωτογράφισε» την ομάδα κρούσης, τονίζοντας ότι «ο σεβασμός στην ιστορία μιας παράταξης, που συμβολίζεται με κάποια πρόσωπα ή κάποιοι πολύ αξιόλογοι και στενοί μου συνεργάτες μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμεί να είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα ήταν πολιτικά και ανθρώπινα δύσκολο για τον κ. Κ. Καραμανλή να αγνοήσει τη βούληση του κ. Εβερτ. Από την άλλη πλευρά, όντας καθημερινοί μάρτυρες των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώνονται από βουλευτές και οργανωμένα στελέχη, εκφράζουν αγωνία για ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση της εικόνας της Ν.Δ. Η ανησυχία αυτή έχει γίνει πιο έντονη μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου μετά την απόρριψη του αιτήματος του Κ. Σημίτη για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Οσο περνούν οι μέρες, τα περιθώρια θεαματικής αύξησης του χαμηλού βαθμού συσπείρωσης της κομματικής βάσης στενεύουν», σημειώνουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται, έστω και την τελευταία στιγμή, μια δεύτερη σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή