Εμμένει σε λύση διπλής ονομασίας η ΠΓΔΜ

Εμμένει σε λύση διπλής ονομασίας η ΠΓΔΜ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει ουσιαστικά ανασταλεί λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν συνεχιζόταν, όμως, λίγες ελπίδες προόδου θα είχε, όπως φαίνεται από τις νέες αναφορές στο θέμα του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ. Από το Βερολίνο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο κ. Ιβανόφ επανέλαβε τη θέση των Σκοπίων για διπλή ονομασία, χαρακτηρίζοντας «τρέλα» την αποδοχή μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις, όπως ζητά η Αθήνα. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις 126 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη συνταγματική ονομασία μας», δήλωσε ο κ. Ιβανόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί λύση στο θέμα της ονομασίας, αλλά δεν θέλει διαπραγμάτευση για την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα. Επιπλέον, αφού αναφέρθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, τόνισε ότι η Ελλάδα την παραβίασε, θέτοντας βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Ανέφερε μάλιστα ότι η χώρα του ανέμενε τα εμπόδια που θα έβαζε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της, περίμενε, όμως, διαφορετική στάση από τις υπόλοιπες χώρες.

Ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο κ. Τάσος Κριεκούκης, ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία του κ. Ιβανόφ στο ίδρυμα Αντενάουερ, παρενέβη και επισήμανε ότι η Αθήνα επιθυμεί προσδιορισμό στην ονομασία της γειτονικής χώρας, ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση από την ελληνική Μακεδονία, ενώ αναφέρθηκε και στις συστηματικές ανιστόρητες προκλήσεις των Σκοπίων με τοποθετήσεις αγαλμάτων και μετονομασίες δρόμων.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέδωσε την τοποθέτηση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στις υποχρεώσεις της χώρας του έναντι της… UNESCO για προστασία της ιστορικής κληρονομιάς και εγκάλεσε την Αθήνα γιατί δεν αντιδρά στην ανέγερση από τη Βουλγαρία αγάλματος του Φιλίππου Β’. Ακολούθως, χαρακτήρισε παράλογη την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως πρώην Γιουγκοσλαβία. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ιβανόφ, ανέφεραν ότι αυτές δεν διαφοροποιούνται από τις αδιάλλακτες θέσεις που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό η ηγεσία των Σκοπίων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι αυτό ακριβώς το ύφος στις δημόσιες τοποθετήσεις που δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία ως προς την προοπτική της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή