Το χρέος «δείχνει» ο πρωθυπουργός

Το χρέος «δείχνει» ο πρωθυπουργός

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την οικονομική κρίση εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της επιλογής του να πει την αλήθεια, έστω και δυσάρεστη, στους πολίτες. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα, ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι «συνιστά απόπειρα εμπαιγμού των πολιτών, η εύκολη λύση που προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ με ευχάριστες συνταγές, με απλοχεριά και με υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα». Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με δημοσιονομικά προβλήματα επί των κυβερνητικών ημερών της Ν. Δ., ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, εστιάζοντας το πρόβλημα στο τεράστιο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του πρωθυπουργού, με την οποία ο κ. Καραμανλής συνέδεσε τη μείωση των εσόδων το 2008 με τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά και με τη διεθνή οικονομική κρίση. Επέμεινε, δε, ότι «ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δύο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια». Ο πρωθυπουργός ανέδειξε εκ νέου τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσω της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης, τις μεταρρυθμίσεις και τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου στην αιχμή του προεκλογικού προγράμματος της Ν. Δ. και κάλεσε τον κ. Γ. Παπανδρέου να αποσαφηνίσει τι εννοεί, π. χ., όταν μιλάει για ενιαία φορολογική κλίμακα και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως των πηγών. «Αυτό είναι ένα ασαφές νεφέλωμα», είπε ο κ. Καραμανλής και διερωτήθη αν σε αυτές τις εξαγγελίες περιλαμβάνονται τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και οι αγρότες.

Μετά από σχετική παρατήρηση για την πρόσφατη απάντησή του σχετικά με τη σύγκριση του τιμήματος που καταβάλλει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου με τον φόρο ακίνητης περιουσίας ή με το ΕΤΑΚ, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν οριακές περιπτώσεις όπου να είναι μεγαλύτερος ο φόρος με το άλλο σύστημα. Επέμεινε, ωστόσο, ότι με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 170 εκατ. ευρώ, ενώ με το ΕΤΑΚ έχει ήδη εισπράξει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών από τη δικαστική Αρχή και της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Καραμανλής υποβάθμισε τη σημασία των δημοσκοπήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε στιγμιαία αποτύπωση, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ν. Δ. μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και επανέλαβε ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης ακόμη κι αν το κόμμα του ηττηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα αισθάνεται χρήσιμος και θα τον θέλει η παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή